× [Bild]

Nanny Svensson och hennes dotter Greta

Greta Anderssons mor hette Nanny Svensson och hon föddes i Smedamåla i Bräkne-Hoby socken den 16 januari 1894. Greta Anderssons far hette Valdmar Sevrin Hansen Limkilde och han föddes i Ringe söder om Odense på den danska ön Fyn den 27 november 1883.

Någon gång före år 1910 flyttade Nanny, hennes yngre syster Svenborg Elina och hennes mor Karolina Svensson till Munka Ljungby församling. 1910 var Nanny piga på gården Stora Tingberg medan hennes mor var piga på gården Skeldinge Berberg där hennes syster Svenborg Elina också bodde med sin mor. Nannys tre år äldre bror Knut Ivar var dräng i Mörtjuk nummer 2 i Bräkne-Hoby församling 1910 men någon gång före 1915 flyttade han också till Munka Ljungy församling eftersom han gifte sig där då.

Men någon gång efter 1910 blev Nanny också piga på gården Skeldinge (Skillinge) som ligger alldeles söder om nuvarande Munka Ljungby och det var där hon träffade Valdmar som var där och tog prov på mjölken. De fick dottern Greta Linnea som föddes den 26 november 1913 men de var aldrig gifta och därför står det oäkta under hennes namn.

Erfarna släktforskare har hjälpt oss att försöka spåra var Valdmar Sevrin tog vägen sedan och det enda spår vi hittat av honom efter att Greta föddes är att han gifte sig i Odense den 1 december 1923. Man kan läsa mer om det och det vi vet om hans förfäder i Danmark på sidan om Valdmars förfäder.

Adolf och Nanny Olsson

[Bild]
Adolf och Nanny när de var unga
Adolf Olssons släktträd Nanny Svenssons släktträd

Om du är en ättling till Adolf och Nanny Olsson eller partner till någon av ättlingarna och brukar använda Facebook så kan du följa vad som händer i släkten genom att gå med i släkten Olssons Facebookgrupp också.

År 1913 flyttade Adolf Olsson, som föddes i Gråmanstorp norr om Klippan den 3 januari 1887, till Munka Ljungby församling och blev dräng på den gård Pråmhus dit Nanny också kom ett år senare, 1914, för att arbeta som piga. På så sätt träffades de och de gifte sig den 4 november 1916 i Munka Ljungby kyrka.

Eftersom Greta finns omnämnd som dotter i bouppteckningen efter Adolf så ser det ut som om han adopterade Greta. I varje fall tog han på sig rollen som far för henne och kom därför att bli den som var hennes far under hennes uppväxt.

Adolf och Nanny fick sju barn.

Enligt vad det har berättats för oss så flyttade Adolf och Nanny 1923 från Munka Ljungby till en liten gård i Penarp norr om Klippan där de brukade jorden som arrende.

[Bild] Gården i Penarp som Adolf och Nanny flyttade till 1923 så som den såg ut 2016. Boningshuset är nytt, det stod ett annat där när Adolf och Nanny bodde där, men uthuset man ser till vänster på bilden fanns där då också.

År 1928 konfirmerades Greta i Vedby kyrka och nedan ser man ett foto från hennes konfirmation och i bildtexten står det vem som är hon och vilka de andra är.

[Bild] I främre raden från vänster ser man Anna Grankvist, Rth Olofsson, Lilly Kristensson, Signe Larsson, Agnes Karlsson, Siri Brandt, Greta Olsson, Greta Nilsson, Lisa Johansson och konfirmationsprästen Olof Mörk.
I bakre raden ser man från vänster John Persson, Gustav Waak, Egon Nilsson, Anders Thulin, John Öberg, Åke Forsberg, Uno Olofsson, Oskar Andersson, Erik Andersson, Jhon Nilsson, Albin Svensson, Alfred Söderkvist och Sten Thelander.

Vidare har det berättats för oss att de 1934 köpte en egen liten gård i Gyllsjö , inte långt från Penarp, där de brukade jorden runt omkring gården.

[Bild] Gården i Gyllsjö som Adolf och Nanny köpte 1934 så som den såg ut 2016. Det är samma byggnader där idag som det var på den tiden och de har bara moderniserats lite med t.ex. plåt på taket.

Bara två år senare, 1936, köpte de en större gård i Spinkabygget söder om Västra Torup.

[Bild] [Bild]
Spinkabygget i början av 40-talet. I mitten ser man Adolf och Nanny. Alldeles till vänster om Adolf står Uno Nilsson och Ellen Nilsson. Till höger om Nanny står Kerstin Björklund. Längst fram står Greta Anderssons barn Britt-Marie Johansson, Lilly Nilsson och Lisbeth Ericsson. Nanny utanför Spinkabygget i början av 40-talet.
[Bild]
Spinkabygget i slutet av 40-talet. Från vänster ser man Lilly Nilsson med Britt-Marie Johansson framför sig och Lisbeth Ericsson till höger. Därefter kommer Inga Rundbäck, Per Olsson och Arnold Nilsson. De tre flickorna längst fram vet inte vilka de är.

Gården i Spinkabygget finns kvar än idag med de byggnader som fanns där på den tiden då Adolf och Nanny och deras familj bodde där och här är några bilder som visar hur det ser ut där idag.

[Bild] [Bild]
Gården i Spinkabygget som den såg ut från öster 2016. Gården i Spinkabygget som den såg ut från väster 2016.
[Bild] [Bild]
Gården i Spinkabygget som den såg ut 2016 med boningshuset rakt fram. Boningshuset till gården i Spinkabygget som det såg ut 2016.
[Bild] [Bild]
Nanny och Adolf. Vi vet inte var och när fotot är taget men det är inte vid spinkabygget. Familjefoto med Nanny och Adolf Olsson och deras barn som togs hos Rosengrens foto i Perstorp 1955. I bilden syns, från vänster, i bakre raden, Ellen, Sven, Greta, Per och Jenny. I främre raden Kerstin, Nanny, Adolf och Eva.

Adolf och Nanny bodde i Spinkabygget tills de flyttade till Stora Kampholma ungefär 1 km öster om Spinkabygget. Syskonen Olsson brukade träffas i Kampholma på Kristi Himmelsfärdsdag och fotona nedan togs 1973.

[Bild] [Bild]
Från vänster ser man Sven med sin dotter Anna i famnen, Anders i blå overall och Georg Björklund bredvid Anders Andersson. Till höger om dem sitter Stig Månsson och Per sitter med ryggen hitåt i bilden klädd i vit skjorta. Vem det är man man ser sticka fram till vänster bakom Anders vet vi dock inte. Längst till vänster i bilden ser man Birgitta Olsson som serverar. Längst bort i bilden står Kerstin Björklund med en väska över axeln och precis framför henne sitter Barbro Olsson. Per Olsson står i vit skjorta längst till höger i bilden och den som sitter med blå tröja precis framför honom är Sven Olsson. Pojken med brun tröja längst fram i bilden är troligen Stefan Olsson.
[Bild]
Längst till vänster står Birgitta Olsson och serverar och framför henne sitter Barbro Olsson och Georg Björklund syns bakom henne, under Birgitta Olsson. Till höger om Georg Björklund sitter i tur och ordning Ellen Nilsson, Sven Olsson, Stig Månsson och Eva Lindfors. Längst bort i bilden står Per Olsson i vit skjorta. Närmast i bilden med ryggen hitåt i ljus rock sitter Greta Andersson och till höger om henne sitter Anders Andersson och därefter Lotta Björklund. De tre barnen till höger om henne är troligen Anette Olsson, Helena Olsson och Bengt Olsson längst till höger. Vem det är som sitter bakom de tre barnen i bilden vet vi inte.
[Bild]
Juldagen 1973 hemma hos Sven och Barbro Olsson på Notvägen 24 i Perstorp. I den bakre raden ser man från vänster Georg Björklund, Sven Olsson bakom Kerstin Björklund, Per Olsson, Gösta Runfors, Birgitta Olsson, Anders Andersson, Stig Månsson och Eva Lindfors. I den främre raden ser man från vänster Jenny Månsson, Greta Andersson, Nanny Olsson, Barbro Olsson och Ellen Nilsson.
[Bild] [Bild]
Alla Adolf och Nanny Olssons barn på en 50-årsfest för Stig Månsson på Erikstorps Kungsgård i borstahusen vid Landskrona. Från vänster ser man Jenny Månsson, Kerstin Björklund, Sven Olson, Greta Andersson, Per Olsson, Ellen Nilsson och Eva Lindfors. Barnen Olsson ingifta partners på en 50-årsfest för Stig Månsson på Erikstorps Kungsgård i borstahusen vid Landskrona. Från vänster ser man Barbro Olsson, Gösta Runfors, Stig Månsson, Anders Andersson, Georg Björklund och Birgitta Olsson.
[Bild] [Bild]
Ett foto från barnen Olssons traditionella gökotta i Stora Kampholma och från vänster ser man stående Sven Olsson, Greta Andersson, Georg Björklund, Stig Månsson, Jenny Månsson, Hasse Nilsson, Kerstin Björklund, Ellen Nilsson och Eva Lindfors. Framför dem sitter Barbro Olsson, Birgitta Olsson, Per Olsson och Anders Andersson. Ett foto från barnen Olssons traditionella gökotta i Stora Kampholma några år senare. Från vänster ser man Jenny Månsson, Kerstin Björklund, Eva Lindfors, Ellen Nilsson, Greta Andersson, Per Olsson och Sven Olsson.

Huset i Stora Kampholma där Adolf och Nanny bodde under resten av sitt liv och det uthus de hade där finns kvar än idag. Numera bor Per och hans fru Birgitta där och här finns några bilder som visar hur det såg ut där 2016.

[Bild] [Bild]
Stora Kampholma som det ser ut idag med uthuset till vänster och boningshuset till höger. Stora Kampholma som det ser ut idag med boningshuset rakt fram och uthuset till höger.
[Bild] [Bild] Adolf dog den 13 februari 1973 och bouppteckningen efter honom upprättades den 7 april 1973 av hans dotter Kerstin Björklund. Förutom henne fanns också Nanny och de övriga barnen Greta Andersson, Ellen Nilsson, Eva Lindfors, Jenny Månsson, Sven Olsson och Per Olsson samt de två gode männen Elsa och Alfon Johansson också närvarande vid förrättningen. Nanny dog den 19 januari 1976. De är begravda på kyrkogården i Västra Torup mellan Perstorp och Tyringe.
[Bild] Adolfs och Nannys grav på Västra Torups kyrkogård. Fotot togs 2012.

Adolfs och Nannys barn och deras familjer

Ellen gifte sig med Nils Uno Nilsson i Västra Torup den 23 juni 1937 och han föddes den 11 december 1912 i Västra Torup. De fick barnen Nils Arnold som föddes den 5 april 1938, Tore som föddes 1944 och Gurli Maria som föddes den 2 maj 1949.

[Bild] Inez Nilssons grav på kyrkogården i Norra Mellby. Arnold gifte sig med Inez Hillevi Nilsson den 25 augusti 1962 och hon föddes i Norra Mellby den 10 november 1942. De fick barnen Nils Thomas Peter som föddes den 20 juli 1962 och Ann-Margret Carina som föddes den 11 mars 1964. Inez dog den 10 september 2004 och är begravd på kyrkogården i Norra Mellby.

Tore gifte sig med Kristin Nilsson någon gång i mitten av 1960-talet men eftersom de emigrerade till Australien någon gång före 1970 så har vi inte kunnat hitta någon information om dem.

Gurli bodde fortfarande hemma vid folkräkningen 1970 men vid folkräkningen 1980 hade hon flyttat till Vinslöv. Vid folkräkningen 1990 hade hon flyttat till Hässleholm och där bor hon fortfarande. Hon har aldrig gift sig.

[Bild] Uno Nilssons grav på kyrkogården i Västra Torup. Ellen och Uno skiljde sig den 13 mars 1953. Den 12 juli 1964 dog Uno och begravdes på kyrkogården i Västra Torup.

[Bild] Ellen Nilssons grav på kyrkogården i Perstorp. Någon gång på 1970-talet flyttade Ellen ihop med Hans Egon Nilsson som föddes i Farstorp den 30 december 1923. De gifte sig aldrig och Hans dog den 22 mars 2007.

Ellen dog den 21 oktober 2015 och begravdes på kyrkogården i Perstorp

[Bild] I det här huset i Söndraby öster om Klippan bodde Eva och Sigurd åtminstone i början av 1950-talet och 1954 när olyckan inträffade på Skånska Ättikfabriken. Numera bor deras dotter-dotter Jacqeline Ohlsson där. Eva gifte sig med Sigurd Reinhold Lindfors i Gråmanstorp den 16 april 1939 och han föddes i Riseberga den 11 januari 1914. De fick två barn. Inga Gertrud föddes i Ängelholm den 27 februari 1940 men eftersom de bodde i Vedby och hon döptes hemma så är det i den födelseboken man hittar hennes namn. Laila Irene föddes också i Ängelholm, den 11 april 1943.

Inga gifte sig med Nils Johnny Rundbäck den 16 september 1967 och han föddes i Röke den 20 januari 1941. De fick barnen Linda Viktoria som föddes den 4 april 1970, Jenny Karolina som föddes den 25 april 1973, Malin Maria som föddes den 28 april 1976 och Nils Fabian som föddes den 8 oktober 1980. Johnny dog den 9 december 2011.

Laila gifte sig med Sven Olle Lennart Olsson den 5 oktober 1963 och han föddes i Riseberga den 22 juni 1940. De fick barnen Per Niclas som föddes den 20 juni 1965 och Eva Pernilla som föddes den 30 april 1969. Någon gång efter 1990 har Eva Pernilla bytt namn till Jacqeline Elvina Pleana som är de namn hon har nu. Laila dog den 5 mars 2012 och begravdes på Björnekulla kyrkogård.

1954 inträffade det en dramatisk olycka på Skånska Ättikfabriken i Perstorp där Sigurd arbetade och som ledde till att han omkom. Vi berättar mer om det i nästa stycke.

Olyckan på Skånska Ättikfabriken 1954

Lördagen den 27 maj 1954 inträffade det en explosion i en av byggnaderna hos Skånska Ättikfabriken i Perstorp och en av de som arbetade i den byggnaden eller som befann sig där av något annat skäl när det hände var Evas man Sigurd Lindfors. Han dog inte genast i samband med explosionen men han blev så svårt skadad så att han avled av skadorna några dagar senare.

Tidningen Norra Skåne skrev om händelsen varje dag veckan efter att det hände och här är de artiklar vi har hittat om det. Det är förstås en väldigt sorglig och tragisk händelse att läsa om men på det här sättet vill vi ge alla möjlighet att själv få läsa om det för att på så sätt få möjlighet att själv förstå mer om vad som hände den där dagen. Om man klickar på bilderna nedan så öppnas de i ett större format så att det går att läsa vad det står i texten.

Norra Skåne skrev första gången om händelsen när tidningen kom ut igen måndagen den 31 maj efter helgen och berättade då att explosionen gjorde att en person omkom och tre personer, bland annat Sigurd Lindfors, skadades allvarligt. Totalt blev tio personer skadade i samband med olyckan. I fortsättningstexten i bilden till höger anges det att Sigurd hade fått brännskador på 35 procent av kroppen.

[Bild] [Bild]
Norra Skånes första artikel om händelsen måndagen den 31 maj 1954.

Nästa dag, tisdagen den 1 juni, skrev Norra Skåne att ytterligare en person avlidit under måndagskvällen av de skador han fick. För två andra, bland annat Sigurd, sades det att skadorna var livshotande och nästa dag, onsdagen den 2 juni, rapporterade Norra Skåne att Sigurd också hade avlidit av sina skador efter midnatt natten till onsdagen. Sigurd dog alltså den 2 juni 1954 och begravdes enligt gravinformationen på kyrkogården i Vedby den 9 juni 1954.

[Bild] [Bild]
Norra Skåne tisdagen den 1 juni 1954 Norra Skåne onsdagen den 2 juni 1954

Norra Skåne fortsatte rapportera om olyckan under en vecka till och torsdagen den 3 juni berättade de att Sigurd var en av dem som befann sig på tredje våningen i byggnaden och därför var en av de som blev svårast skadad. Fredagen den 4 juni berättade de att ytterligare en person avlidit av sina skador och att olyckan orsakades av en dammexplosion. Den fredagen berättade de också att ledningen för Skånska Ättikfabriken meddelat under torsdagen att de hae för avsikt att bestrida samtliga kostnader i samband med jordfästning av de omkomna. Lördagen den 5 juni rapporterade de att orsaken till olyckan hade klarlagts och de rapporterade också från jordfästningen av den som omkom först.

[Bild] [Bild] [Bild] [Bild]
Norra Skåne torsdagen den 3 juni 1954 Norra Skåne fredagen den 4 juni 1954 Norra Skåne lördagen den 5 juni 1954

Måndagen den 7 juni skrev Norra Skåne att ytterligare en person avlidit till följd av de skador han fick i samband med olyckan och därmed hade olyckan kostat fem personer livet. I den sista artikeln vi hittade onsdagen den 9 juni skrev Norra Skåne om svårigheter med att utreda explosionen.

[Bild] [Bild]
Norra Skåne måndagen den 7 juni 1954 Norra Skåne onsdagen den 9 juni 1954

Så den här tragiska olyckan kostade alltså fem personer livet, däribland Sigurd Lindfors, och ytterligare fem eller sex personer skadades men överlevde.

Eva dog den 31 oktober 2011 och begravdes på Vedby Kyrkogård tillsammans med Sigurd.

Jenny gifte sig med Stig Bertil Månsson i Landskrona den 20 april 1946 och han föddes i Västra Broby den 22 november 1921. De fick dottern Jenny Monica som föddes den 15 mars 1948. Stig dog den 1 februari 2010.

Monica gifte sig med Harald Bruck den 2 december 1972 och han föddes 1947. De fick barnen Per Martin som föddes den 8 mars 1976 och Anders Erik som föddes den 3 augusti 1979.

Sven gifte sig med Barbro Ingeborg den 9 november 1963 och som föddes den 9 juli 1936 möjligen i Halltorp söder om Kalmar med efternamnet Josefsson. De fick barnen Bengt Olof som föddes den 14 juli 1965, Karin Helena som föddes den 31 januari 1968 och Anna Birgitta som föddes den 16 maj 1972.

Kerstin gifte sig med Georg Sigvard Björklund den 24 oktober 1953 och han föddes i Verum den 2 februari 1924. De fick barnen Per Georg som föddes den 27 november 1961 och Kerstin Eva-Lotta som föddes den 27 maj 1965. Georg dog den 9 augusti 2007 och begravdes på kyrkogården i Perstorp.

Per gifte sig med Barbro Ingalill Birgitta den 4 maj 1963 och hon föddes i Ängelholm den 8 september 1939 men eftersom hennes föräldrar bodde i Grevie och hon döptes hemma så är det i den födelseboken man hittar hennes namn. De fick barnen Per Stefan som föddes den 29 maj 1966 och Barbro Annette som föddes den 15 januari 1969.