× [Bild]

Jonnys föräldrar

[Bild] Jonnys föräldrar Inger och Börje Andersson den 30 maj 2004 vid stugan i Hästveda. Jonnys föräldrar Börje och Inger Andersson träffades i Hörlinge väster om Hässleholm där Börje växte upp. Börje föddes den 30 december 1944 i Hörlinge och Inger föddes den 3 april 1947 i Brönnestad söder om Hässleholm. De fick tre barn.

Börje och Inger träffades medan Börje fortfarande bodde i Hörlinge men Inger hade flyttat in till en lägenhet i Sösdala. De träffades ofta hos handlaren i Hörlinge.

[Bild] Hörlingegänget i affären i Hörlinge någon gång 1965-1966, från vänster: Allan Karlsson (stående), Sven Andersson (stående) som är bror till Börje och farbror till Jonny, Ernst Jensen, Anni Jensen (lillasyster till Ernst), Krister Svantesson, Börje och Inger som bara syns delvis till höger i bilden.

[Bild] Vid den här tiden arbetade Inger på Dux i Sösdala och på fotot till höger från 1966 ser man henne i vit blus näst längst till vänster när hon är där och arbetar.

Börje och Ingers Bröllop den 18 mars 1967

Lördagen den 18 mars 1967 gifte de sig i Norra Åkarps kyrka i Bjärnum.

[Bild] [Bild]
Börje och Inger som nygifta utanför Norra Åkarps kyrka i Bjärnum lördagen den 18 mars 1967.
[Bild] [Bild]
Bröllopsfoto taget av Rosengrens foto i Bjärnum efter bröllopet.
[Bild] [Bild]
Efter bröllopet åkte de och Börjes syster Ingrid och hennes man Kjell till Spångens gästgivaregård i Ljungbyhed där de åt middag.

På Rymarksgatan i Bjärnum 1967-1968

[Bild] [Bild]
Inger, som är gravid med Jonny i magen, och Börje våren 1967. Börjes bror Erlings fru Greta Andersson och Inger våren 1967.

[Bild] Midsommaren 1967 bara drygt en vecka innan Jonny föddes den 2 juli tillbringade de på Råbocka camping i Ängelholm tillsammans med Börjes syster Ingrid och hennes man Kjell. Ingrid har berättat att hon var nervös för att Inger skulle behöva föda medan de var där.

[Bild] [Bild]
Jonny som nyfödd i Börje och Ingers lägenhet på andra våningen i huset på Rymarksgatan i Bjärnum i juli 1967.
[Bild] [Bild]
I Börje och Ingers lägenhet på andra våningen i huset på Rymarksgatan i Bjärnum i juli 1967.
[Bild]
Jonny drygt en månad gammal i augusti 1967.

[Bild] Jonny döptes i Norra Åkarps kyrka söndagen den 3 september 1967, samma helg som de införde högertrafik i Sverige under natten mellan lördag och söndag. Jonnys pappas bror Erlings fru Greta Andersson var Jonnys gudmor och den som bar honom under dopet och här håller hon honom utanför Börje och Ingers lägenhet på Rymarksgatan i Bjärnum.

I Matteröd 1968 till 1974

När Jonny var omkring ett år gammal flyttade de till ett hus i Matteröd ca. 5 km söder om Bjärnum.

[Bild] [Bild]
Jonny och hans mamma Inger Andersson utanför i huset Matteröd vintern 1968 - 1969.
[Bild] [Bild]
Göran föddes den 12 april 1969, nästan två år efter att Jonny föddes.
[Bild] [Bild]
Jonny vid huset i Matteröd sommaren 1969. Jonny på motorhuven på familjens Ford Taunus vid huset i Matteröd sommaren 1969.
[Bild] [Bild]
Jonny vid huset i Matteröd sommaren 1969. Jonny vid huset i Matteröd sommaren 1969 med grusvägen mellan Bjärnum och Mala i bakgrunden.
[Bild] [Bild]
Jonny och hans pappa Börje Andersson hösten 1969. Jonny
[Bild] [Bild]
Jonny Göran
[Bild] [Bild]
Jonny och Göran Göran och Jonny
[Bild] [Bild]
Jonny och Göran Jonny och Göran

Jonny och Göran deltog i kyrkans barntimmar i Norra Åkarps kyrkas församlingshem i Bjärnum.

[Bild] [Bild]
Jonny i gul tröja med en smällkaramell i handen. Göran i vit tröja i främre raden längst till höger.
[Bild] [Bild]
Luciatåg hos kyrkans barntimmar med Jonny som stjärngosse näst längst till höger. En gång åkte Jonnys farmor Greta Andersson till High Chaparal med, från vänster, Jonnys kusiner Tony och Stefan, Göran och Jonny, och det är hon som tagit fotot.
[Bild]
Huset i Matteröd som det ser ut idag. Fotot togs sommaren 2006.

I hyreslägenhet i Mala 1974-1975

Våren 1974 flyttade familjen till en lägenhet i Mala och den 3 juli 1974 föddes Ola.

[Bild] [Bild]
Göran med katten Sotis och Jonny med Ola famnen. Jonny

I närheten av Sparrsjön i Mala fanns det en backe där Jonny, Göran och Ola åkte pulka ibland. De var ofta vid Sparrsjön. På sommaren badade de och fiskade där från land eller den eka de hade där. På vintern åkte de skridskor på isen eller pimpelfiskade.

[Bild] [Bild]
Jonny, Ola och Göran Jonny och Göran
[Bild] [Bild]
Hyreshuset i Mala för lägenheten, det översta fönstret på gaveln, som familjen bodde i. Fotot togs sommaren 2006. Sparrsjön. Fotot togs sommaren 2006.

Barnen gick grundskolans årskurs 1 till 6 i Mala skola.

[Bild] [Bild]

I nybyggd villa i Mala sommaren 1975

Sommaren 1975 flyttade familjen till en nybyggd villa med källarvåning i Mala.

[Bild] [Bild]
Jonnys födelsedagskalas med Jonny i gul tröja längst bak i mitten. Till vänster om honom ser man Ola och deras kusin Tony. Längst till höger ser man Göran. Jonny och katten Sotis, den andra katten med det namnet som familjen haft.
[Bild] [Bild]
Katten Sotis på buren för Jonnys och Görans kaniner Pelle och Pontus. Jonnys farfar tittade på dem och avgjorde att det var två hankaniner men några år senare visade det sig istället att det var två honor. Ingers hemlagade köttfärspizza som middag i villans gillestuga där TV:n fanns.
Varje sommarsemester brukade kombineras med deltagande i O-ringens 5-dagarsorientering. [Bild]
Jonny under O-ringens 5-dagarsorientering i Västergötland 1978.
[Bild] [Bild]
På Åreskutans topp under hemvägen från O-ringens 5-dagarsorientering i Norrbotten 1982. Inger, Göran, Börje, Ola.
[Bild] [Bild]
Under tonåren vinterfiskade Jonny ofta på Sparrsjön i Mala.

Jonny konfirmerades i Vankiva kyrka söder om Hässleholm.

[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]
Vankiva kyrka. Fotot togs sommaren 2006. Församlingshemmet till Vankiva kyrka där Jonny fick sin konfirmationsundervisning. Fotot togs sommaren 2006.

Jonny gjorde sin värnpliktstjänstgöring som flygmekaniker på krigsflygskolan i Ljungbyhed den 21 juli 1986 till den 18 juni 1987.

[Bild] Jonnys kompani några dagar före muck under våren 1987. Jonny står som sjunde person från höger i bakre ledet.

Börje arbetade med ett arborrverk på verkstäderna Weibulls i Hässleholm fram tills han gick i pension och här finns det två bilder där han arbetar med en stor maskindel eller vad det nu är på omkring 16 ton.

[Bild] [Bild]
Bilder från Börjes arbetsplats vid arborverket på verkstäderna Weibulls innan han gick i pension. Det som är grönt i bilderna är maskindelen han arbetar med och det som syns som brunt till höger är själva arborverket.

Inger dog den 7 april 2011 och är numera begravd på Brönnestads kyrkogård söder om Hässleholm i Brönnestad där hon växte upp en gång i tiden. På hennes gravsten finns det en bild av hennes stuga i Hästveda där hon bodde den sista tiden av sitt liv och där hon trivdes så bra. I vårt fotoalbum finns det fler bilder från hennes begravning.

[Bild] [Bild]
För Inger var alltid omsorgen om miljön viktigt och därför begravdes hon i den kista som var mest miljövänlig. Ingers gravsten på Brönnestads kyrkogård med bilden av hennes stuga.