Slaget vid Lund

Detta är inte en webbplats som tillhör Lunds ideella turistinformation Destination Lund. Däremot berättar den om Lunds ideella turistinformation Destination Lund eftersom Destination Lund har mycket mer turistinformation om Lund än vad man hittar hos Lunds kommunala turistbyrå som mest bara är inriktad på konferensverksamhet för företag. På sidan med information om Destination Lund står det mer om vad Destination Lund är för något.

Lunds ideella turistinformation Destination Lund har tagit fram en lång rad mobilvänliga broschyrer som finns i Google Drive. De är helt gratis och innehåller ingen kommersiell reklam. Det finns förstås mycket sevärdheter och upplevelser i Lund som det inte står något om i broschyrerna och ibland kommer det nya broschyrer. Bästa sättet att hålla sig uppdaterad om Lunds ideella turistinformation Destination Lunds turistinformation är därför att "gilla" och följa Destination Lunds svenska Facebooksida.

[Broschyren]

En av broschyrerna är den om Slaget vid Lund den 4 december 1676 som berättar allt man behöver veta för att cykla och guida sig själv till 13 platser där Slaget vid Lund utspelade sig på olika sätt. Broschyren är upplagd som en cykelrunda som tar 4-6 timmar att cykla i lugnt tempo och den ger vägvisning, berättar var man kan hyra cykel, visar var det finns toaletter längs med vägen och var det är bäst att stanna för att äta lunch. Man öppnar broschyren i sin mobiltelefon och läser om de olika platserna efter hand som man kommer till dem. Vill man uppleva Slaget vid Lund så är Destination Lunds cykelrunda en vacker sommardag det bästa sättet att göra det. Det finns inget annat sätt att se på lika många platser där Slaget vid Lund utspelade sig eftersom man inte kommer med bil till alla platserna som broschyren berättar om.

Cyklar man Lunds ideella turistinformation Destination Lunds cykelrunda runt Slaget vid Lund så får man bl.a. se platsen för det danska lägret vid Skälshög, Svenstorps slott där den danske kungen bodde, platsen för det svenska lägret vid Lilla Harrie och den vackra Lilla Harrie kyrka de använde som fältkyrka, platsen vid Rinnebäck där den svenska armén gick över under morgonen den 4 december 1676, Krutmöllan där den danske kungen Christian V flydde över Kävlingeån med den svenske kungen Karl XI hack i häl och platsen mellan Norra Nöbbelöv och Vallkärra där slutstriden stod i Slaget vid Lund.

Dessutom får man cykla på vackra lågt trafikerade landsvägar förbi väldigt mycket oerhört vacker skånsk landsbygd. Inte undra på att broschyren om Slaget vid Lund är en av Destination Lunds mest populära broschyrer!

[Skälshög]
Platsen för det danska lägret vid Skälshög.

[Svenstorps slott]
Svenstorps slott där den danske kungen bodde.

[Lilla Harrie]
Platsen för det svenska lägret i Lilla Harrie.

[Rinnebäck]
Platsen vid Rinnebäck där svenska armén gick över Kävlingeån.

[Kävlingeån]
Bron där man cyklar över Kävlingeån.

[Skånsk landsbygd]
Man får cykla genom vacker skånsk landsbygd.

[Monumentet]
Monumentet till minne över Slaget vid Lund.