Skissernas museum

Skissernas museum i Lund är ett konstmuseum som handlar om processen från ett utkast, dvs. skissen eller modellen, till det färdiga verket. Många av dessa modeller och skisser ansågs till skillnad från det färdiga verket vara värdelösa och hade kastats ifall inte Skissernas museum hade bevarat dem. Senare har dock intresset för dem ökat, inte minst då flera av skisserna och modellerna aldrig har realiserats som ett färdigt verk, och många av dem anses därför numera vara ovärderliga.

001.jpg

002.jpg Museets samlingar omfattar numera omkring 30 000 föremål från omkring 1 000 konstnärer från hela världen, bl.a. skisser av så berömda internationella konstnärer som Henri Matisse och de svenska konstnärerna Carl Milles och Carl Fredrik Reuterswärd som gjort den knutna revolvern som står utanför FN-högkvarteret i New York. Utanför museet finns det dessutom en park med skulpturer och modeller till skulpturer.

Skissernas museum håller stängt från den 3 augusti 2015 för tillbyggnad av museet och som väntas vara klart först någon gång under hösten 2016.

Skissernas museum grundades 1934 av Ragnar Josephson som var konstprofessor vid Lunds universitet med syftet att studera den skapande processen från skiss till färdigt verk inom den offentliga konsten. Den förste konstnären som skänkte material till arkivets svenska samling var prins Eugen.

I Svenska salen, den första salen man kommer till när man kommer in i museet, finns det skisser och modeller gjorda av svenska konstnärer, bl.a. Carl Milles, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Ivar Johnsson.

003.jpg
Överst på den bortre väggen i Svenska salen ser man konstnären Isaac Grünewalds skiss Triangel som vann tävlingen för utsmyckning av vigselrummet i Stockholms rådhus men som refuserades och därför aldrig blev utfört som ett färdigt verk.
 
005.jpg
Den slutgiltiga 5,5 meter höga gjutmodellen
i gips till skulpturen Kvinna vid havet.
004.jpg
Tre modeller till skulpturen
Kvinna vid havet.
I svenska salen finns det skisser och modeller gjorda av svenska konstnärer, bl.a. Carl Milles, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Ivar Johnsson.

Ivar Johnsson är den skulptör som gjort skulpturen Kvinna vid havet som även är känd som Sjömanshustrun och som står på en hög pelare utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg. Skuplturen som föreställer en kvinna som står och tittar ut mot havet och väntar på sin man som inte kommit tillbaka restes 1934 till minne av de sjömän som omkom under första världskrigt.

I Internationella salen som man kommer till efter Svenska salen finns det skisser och modeller från många olika länder, framför allt Frankrike, och kända konstnärer som Henri Matisse, Joan Miró och Fernand Légers skisser från 1955 till Gaz de France i Paris.

006.jpg
I Internationella salen finns det bl.a. två stora skisser från 1951 av Henri Matisse till utsmyckning av Rosenkranskapellet i Vence i södra Frankrike och som man ser som de två stora beige tavlorna i hörnet längst bort i bilden ovan.
 
007.jpg   008.jpg
Skiss till fasadmålningen Ma Campagne i Angoulêmeav i Frankrike av den isländska postmodernistiska konstnären Erró (Guðmundur Guðmundsson). Fernand Légers skisser från 1955 till Gaz de France i Paris.
 
009.jpg
Mexikanska salen med bl.a. skissen The New
Deal av den mexikanske konstnären
Diego Rivera.
I Mexikanska salen kan man bl.a. se på skissen The New Deal av den mexikanske konstnären Diego Rivera. Han är bl.a. känd för att han vägrade följa Nelson Rockefellers krav på att utesluta Lenin i sin muralmålning Man at the Crossroads som han gjorde i Rockefeller Center i New York vilket gjorde att Nelson Rockefeller beslöt att förstöra målningen innan den blev klar.

I Skulptursalen kan man se på modeller till skulpturer av bl.a. Carl Fredrik Reuterswärds berömda knutna pistol och såväl utförda som ej utförda verk av konstnärsduon Christo och Jeanne-Claude som är kända för att de bl.a. packade in riksdagshuset i Berlin i tyg.

010.jpg
I Skulptursalen kan man bl.a. se en modell i full skala till den brittiske skulptören Henry Moores bronsskulptur Hill Arches från 1975 och som står i Moline i illinois i USA.
 
011.jpg   012.jpg
Modell till konstnärsparet Gustav och Ulla Kraitz Raoul Wallenbergmonument Hope som uppfördes 1988 vid FN-högkvarteret i New York. Carl Fredrik Reuterswärds modeller till skulpturen Non-Violence som föreställer en knuten pistol och som uppfördes 1988 utanför FN-högkvarteret i New York.
 
013.jpg
Några tavlor från Lunds universitets konstsamling
som visades som en tillfällig utställning på andra
våningen under sommaren 2015.
 

På andra våningen finns museets tillfälliga utställningar och bl.a. kunde man se på tavlor ur Lunds universitets konstsamling, modeller från ett studentprojekt vid Arkitektskolan i Lund och verk av Lina Selander som är en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild under sommaren 2015.

014.jpg
Skulpturen Yin och Yang i brons
från 1991 av Carl Fredrik
Reutersvärd och som han
skänkte till Skissernas
museum år 2000.
 

I skulpturparken utanför museet finns det skisser och skulpturer till modeller av konstnärer som t.ex. Carl Fredrik Reuterswärd, Gustav och Ulla Kraitz, Ivar Johnsson m.fl. och dessa är fritt tillgängliga även när museet håller stängt.