Sevärdheter i Lund

Lund som är en över 2 000 år gammal stad är inte bara Sveriges utan också Nordens äldsta stad och därför handlar förstås det mesta som finns att se på i Lund om stadens historia.

001.jpg
Lunds domkyrka från 1100-talet.

Lunds domkyrka från 1100-talet med över 700 000 besökare varje år och det kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturen med över 200 000 besökare varje år brukar räknas som Lunds främsta besöksmål. Ofta så är det bara det som bussresornas besökare får se när de gör ett kort stopp här i Lund och det tycker vi är synd eftersom det finns så mycket mer än så att se på.

Här berättar vi om lite av allt det som finns att se på här i Lund och i menyn till vänster hittar man mycket mer att se på.

 
002.jpg
Kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturen.
 
003.jpg
Visning av utgrävningarna i Uppåkra.
I Uppåkra kan man följa med på en guidad visning om den största vikingastad som har hittats i Norden. En vikingastad som anlades omkring år 100 f.Kr. och var mer än sex gånger så stor som Birka som anlades först 900 år senare.
004.jpg
Historiska museet vid Lunds Universitet.

Därefter kan man gå till Historiska museet vid Lunds Universitet för att se på några av alla de föremål som har hittats i Uppåkra så här långt.

Faktiskt så har det historiska museet i Lund ungefär lika många föremål som Statens historiska museum i Stockholm men inte de ekonomiska resurser som det statliga museet har fått förstås.

Vikingastaden i Uppåkra är den stad där Lund anlades för mer än 2 000 år sedan och i museet Drottens kyrkoruin kan man se hur den första kyrkan i såg ut i det som är Lund nu. Det var en stavkyrka som den danske kungen Svend Tveskæg lät bygga omkring år 990 som biskopskyrka då han ville kristna Skåne. Med den kyrkan började det nya Lund anläggas där Lund finns nu.

005.jpg
Museet Drottens kyrkoruin.
 
006.jpg
Vita gatstenar i trottoaren som visar var
den största stavkyrka som man har hittat
i Norden stod för omkring 1 000 år sedan
utanför Drottens kyrkoruin.
Glöm inte titta i trottoaren utanför museet också för där finns det markeringar efter två kyrkor till som byggdes där för omkring 1 000 år sedan varav ruinen som man kan se i Drottens kyrkoruin är från den ena av de här två kyrkorna.

Under medeltiden fanns det så mycket som 27 kyrkor innanför den gamla stadsvallen men år 1536 övergav Danmark den katolska kyrkan och 1537 befallde den danske kungen Christian III att alla kyrkor i Lund skulle rivas. Ruinen som man ser i Drottens kyrkoruin nu är de rester som blev kvar sedan Drottens kyrka blev en av de som revs 1537.

Förutom domkyrkan var det bara den vackra Sankt Peters klosterkyrka från 1300-talet som skonades så även den kan man se fortfarande. Klostret som tillsammans med klosterkyrkan omgav en fyrlängad klostergård revs däremot med tiden sedan klostret stängts omkring år 1580.

007.jpg
Sankt Peters klosterkyrka från 1300-talet.

En mörk men spännande historia är slaget vid Lund den 4 december 1676, det blodigaste slaget i den svenska historian med över 9 000 döda under en och samma dag. Händelseförloppet är väl dokumenterat så man kan själv se på några av de platser norr om Lund där det utspelades och utanför Norra Nöbbelövs kyrka står det en sten med en skylt som berättar om den massgrav som har hittats där.

008.jpg
Monumentet som restes 1883 i Monumentsparken till försoning och minne av de över 9 000 som dog i slaget vid Lund 4 december 1676 inför dess 200-årsminne.
 
009.jpg
Sankt Lars kyrkogård

En annan mörk men intressant historia är historian om Sankt Lars sjukhus i södra Lund. Idag finns det annan verksamhet på området men byggnaderna finns kvar så att man själv kan se dem så som de såg ut när sjukhuset byggdes i slutet av 1800-talet.

Många av patienterna övergavs av sina anhöriga även sedan de avlidit och begravdes därför på sjukhusets egen kyrkogård med bara ett journalnummer som enda information om vem som begravts där.