Några av Lunds bästa restauranger

Något som är viktigt för en stad som vill vara ett attraktivt besöksmål är att det finns flera riktigt bra restauranger, och det finns det i Lund. Bara i centrala Lund finns det omkring 30 restauranger och på den här sidan berättar vi om några av de som vi tycker är allra bäst. Vi har förstås inte provat alla Lunds restauranger, för det är ju så många, men på sidan om om vår restaurangsida berättar vi lite om hur vi har valt de restauranger som vi rekommenderar på den här sidan.

Passa också på att se på några av Lunds häftigaste kulturhistoriska sevärdheter när du ändå är i Sveriges äldsta stad, Lund. På vår sida om Lunds ideella turistinformation Destination Lunds turistinformation hittar du länkar till Lunds absolut bästa turistinformation!

[Destination Lund]

Boka bord!

[Boka bord!]

Vi rekommenderar att man bokar bord minst en vecka i förväg om man vill äta middag hos någon av Lunds bästa restauranger, i synnerhet fredagar och lördagar. Två dagar i förväg brukar det vara ont om lediga tider hos de mer populära restaurangerna. Dill man vara säker på att få ett bord hos någon av dem så är det bra att boka det ett par veckor i förväg. Ofta kan man boka bord via restaurangernas egen webbplats vilket vi uppskattar eftersom det är något som gör det enkelt att se vilka tider som fortfarande är lediga.

Några av Lunds bästa restauranger

Malmstens fisk & kök - En av Lunds bästa lunchrestauranger

[Malmstens fisk]

Malmstens fisk & kök säljer inte bara färsk fisk i Saluhallen. De har en lunchrestaurang också där de komponerar och serverar väldigt goda fiskrätter under vardagar och lördagar. Det är nyttigt att äta fisk då och då istället för en kötträtt och med så goda fiskrätter som Malmstens fisk serverar så är det inte svårt att leva upp till det heller. Vi äter själva lunch där ibland. Saluhallen är i sig själv också en fin sevärdhet. Läs mer om den i Lunds ideella turistinformation Destination Lunds broschyr om saluhallen i Lund.

Numera har Malmstens fisk öppet lite längre under kvällarna också än förut, speciellt under fredagar, men vi har inte ätit middag där så många gånger än.

[Rödfisk] [Kolja]
Halstrad rödfisk med risotto, citronmarinerad zucchini & räkor. Kolja med zucchini & tomatpasta.

Mat & Destillat - En av Lunds bästa restauranger

[Mat Destillat]

Vi har ätit både middag och lunch hos Mat & Destillat många gånger och det har alltid smakat väldigt bra och vi har också fått bra service. De serverar rätter som de har komponerat med råvaror på olika sätt så att det ger väldigt goda och spännande kombinationer av smaker. När vi äter middag där så brukar vi dricka vin till maten och de viner de valt till oss har också passat väldigt bra till den mat vi serverats.

Något vi tycker är väldigt bra med Mat & Destillat är att de har en särskild trerätters meny med vinmeny också varje månad. De vill att större sällskap väljer den men vi brukar själva också ofta välja den när det har blivit en ny månad. Den som aldrig har ätit hos dem förut kan börja med att äta lunch där en gång där för då får man en god uppfattning om hur deras rätter ser ut och smakar.

[Krabba] [Rökt torsk] [Rökt lax]
Inkokt vitsparris med forellrom, smörsås, gräslök & körvel. Lammrygg med rosmarinkräm, rädisa, grillad gurka, senapsörter & rostad löksky. Chokladfondant med lavendelglass och hjortron.

Klostergatans Vin & Delikatess - En av Lunds bästa restauranger

[Klostergatan]

Vi har ätit middag många gånger hos Klostergatans Vin & Delikatess och tycker att de ger oss väldigt god service. Deras rätter där de komponerat olika råvaror har alltid smakat väldigt bra och de viner som de serverat till rätterna har också passat väldigt bra till maten. De har en ny meny med vinmeny varje månad och vi går ofta dit och äter den när det har blivit en ny månad.

[Rökt makrill] [Bringa och lägg] [Vinteräpple]
Rostad räksoppa, tartar på räka, kräfta och krabba, fänkålsemulsion, örtsmulor. Renrostbiff, rostad pumpa, smörstekt svamp, friterad grönkål, och lagerbladssky. Blodapelsinsorbet, mjölkchokladcreme, filmjölkspannacotta, sockerstekt kavring.

På Skissernas - Mat och vin i toppklass

[På Skissernas]

Restaurang På Skissernas finns vid entrén till Skissernas Museum och har samma ägare som Mat & Destillat. På den här restaurangen har de dock skruvat konceptet med olika kompositioner med olika smaker än mer än hos Mat & Destillat så att det blir väldigt gott och till det erbjuder de goda viner som passar bra ihop med den mat de serverar. Det är lite högre pris för en middag hos den här restaurangen men så är det toppklass också.

Det är inte alltid som de erbjuder en trerätters meny med vinmeny men de har gjort det några gånger och då har vi gått dit och ätit den och har varit väldigt nöjda.

[Rökt makrill] [Bringa och lägg] [Vinteräpple]
Rökt Makrill med vit sparris, kålrabbi och råg. Bringa och lägg från skånsk kalv med variation på kål, svecia och dill. Variation på vinteräpple; bakat äpple, curd och sorbet med vanilj, mandel, karamell och rosmarin.

Grand Hotels Matsal - Mat och vin i toppklass

[Grand Hotel]

Grand Hotel vid Bantorget som öppnade 1899 är en anrik institution för god mat, fest och andra evenemang här i Lund. De har två restauranger. Dels bistron som de kallar för Gambrinus där de serverar lite enklare men väldigt goda rätter, och dels Matsalen där de serverar flera olika slags menyer med vinmenyer, och Grand Hotels stora vinkällare är omtalad. Vi har varit i deras Matsal och ätit deras meny några gånger och deras rätter håller toppklass och serveras i en exklusiv miljö. Men det är också något högre pris än hos andra restauranger där vi har fått lika bra upplevelse och i en lite och mindre strikt och mer gemytlig miljö.

Tyvärr har Grand Hotel uppvisat en negativ inställning till Lunds ideella turistinformation Destination Lund där de aktiva arbetar helt ideellt och gratis för att öka turismen till Lund och bidra till att restauranger som Grand Hotel får fler besökare. Det är en upplevelse att äta middag i Grand Hotels Matsal, men deras inställning till Destination Lund bidrar till att vi hellre väljer att äta hos andra restauranger.

Kantareller] [Anka] [Hallon]
Kantareller från Bokskogen, citronsjuden svartrot, bondbönor och fryst kantarellsmör. Anka från Munka-Ljungby, majs från Vellinge, gräddbrynt savoykål, mandel och vild körvel. Hallon från Stehag, oliv- och bärcrumbel, mandelkräm och harsyra.

Gamla Franska - God mat och goda viner

[Gamla Franska]

Restaurang Gamla Franska som öppnade sin restaurang i saluhallen 2017 serverar goda rätter från en meny som växlar då och då. De erbjuder också möjlighet att välja tre rätter och hjälper gärna till med att sätta ihop en vinmeny till de valda rätterna. Vi har själva ätit där flera gånger nu och tycker att det har varit väldigt bra varje gång. De har också valt viner som passat bra till den mat vi har ätit.

Kantareller] [Anka] [Hallon]
Vit sparris med konjaksgravad lax, krispig potatis, inkokt silverlök, emulsion på dill och ramslök. Lammrygg med pistage, brässerad bog, friterad bräss, kålrot, morot och murkelsauce. Chokladmarquise med havtorn, rostad choklad, kola och rosmaringlass.

Mediterranean - Grekisk restaurang

[Mediterranean]

Vill man äta billigt och gott här i Lund så är den grekiska restaurangen Mediterranean det bästa alternativet. De serverar stora goda portioner och det är inte dyrt att äta där. Man kan bl.a. äta Grekiska grillspett Souvlaki, Greklands nationalrätt Moussaka, grillade lammkotletter med tzatziki eller goda Grekiska nötfärsbiffar och sedan äta grekisk filodegsbakelse Baklavas eller Grekisk yoghurt med honung och valnötter, Jiaourti meli, som efterträtt.

Till skillnad från nästan alla andra restauranger i Lund så gick Mediterranean också före och erbjöd rökfri uteservering redan långt innan det blev lag som tvingar alla andra restauranger att också ha det. Vill man äta en god middag ute en varm sommarkväll här i Lund så är Mediterranean ett av de bästa valen!

[Grekisk sallad] [Souvlaki] [Jiaourti meli]
Varma vinvbladsdolmar serveras med yoghurtsås. Grekiska nötfärsbiffar med tomatsås eller tzatziki, friterad potatis och sallad. Grekisk bakelse av filodeg och valnötter, serveras med vaniljglass.

Rauhrackel - Österrikisk mat

[Rauhrackel]

Hos restaurang Rauhrackel kan man äta goda österrikiska rätter i en mysig österrikisk miljö vilket förstärker upplevelsen. Restaurangen finns nere i en liten källarlokal som har inretts som en österrikisk ölstuga med skidor på väggen och stövelglas i hyllan. Där kan man bl.a. äta bratwurst, sauerkraut (surkål), knödel, gulaschgryta med nudlar också Wienerschnitzel förstås. Till efterrätt kan man bl.a. äta kaiserschmarrn och apfelstrudel. De har också ett bra utbud av gott österrikiskt och bayersk öl att välja på.

Källaren där restaurangen finns är ganska liten så man kan behöva boka bord i god tid om man vill äta där. Dessutom så gör de hårda vitkalkade väggarna att det ofta blir väldigt hög ljudnivå där. Men det är en upplevelse att äta där!

[Kalte Platte] [Wienerschnitzel] [Apfelstrudel]
Kalte Platte nach Art des Hauses - Charktallrik med ost, pickles, obatzda och pumpernickel. Wienerschnitzel - Dubbelpanerad kalvschnitzel, surkål, citron, skysås samt kapris- & sardellsmör. Apfelstrudel mit Vanilleeis - Äppelstrudel med nötter, russin, vaniljcrème och vaniljglass.

Dos Hermanos - centralamerikansk mat

[Dos Hermanos]

Hos restaurang Dos Hermanos kan man äta goda centralamerikanska rätter från bl.a El Salvador och Mexico i en mysig källare som har inretts så att det känns som om man har hamnat i en restaurang någonstans i Mexico eller Centralamerika. Här kan man äta tacos som smakar helt annorlunda jämfört med de tacos man kan köpa i livsmedelsbutiker men de har också andra goda rätter med bl.a. majs, chili och kokos som ingredienser.

[Taco] [Långbakad högrev] [Hemmagjord kokosglass]
Taco med fläsksida, picklad rödlök, salsa verde och koriande. Långbakad högrev i molesås med chili, nötter, pumpafrön, sesamfrön, koriander, picklade tomater, krasse och ris. Hemgjord kokosglass med kanelsirap.

Grand Hotels bistro Gambrinus - God mat i anrik miljö

[Grand Hotel]

Grand Hotel vid Bantorget som öppnade 1899 är en anrik institution för god mat, fest och andra evenemang här i Lund. De har två restauranger. Dels bistron som de kallar för Gambrinus där de serverar lite enklare men väldigt goda rätter, och dels Matsalen där de serverar flera olika slags menyer med vinmenyer. Rätterna i bistron är också väldigt goda och en god klassiker som de alltid har på menyn är Sten Bromans whiskyköttbullar.

De har också en väldigt stor bar med tillgång till Grands stora omtalade vinkällare så kan de erbjuda väldigt goda viner också till sina rätter. De har ofta olika teman och after work i baren så ibland är det väldigt livligt med hög ljudnivå i bistron men om man inte störs så mycket av det så bidrar det istället på sitt sätt till den anrika miljön.

Menyn i bistron är dock kort och prisnivån är hög. Hade de haft lite fler alternativ att välja på i menyn och ny meny lite oftare så hade vi kanske ätit där lite oftare också. Tyvärr har Grand Hotel dessutom uppvisat en negativ inställning till Lunds ideella turistinformation Destination Lund där de aktiva arbetar helt ideellt och gratis för att öka turismen till Lund och bidra till att restauranger som Grand Hotel får fler besökare. Det är en upplevelse att äta middag i Grand Hotels Matsal, men deras inställning till Destination Lund bidrar till att vi hellre väljer att äta hos andra restauranger.

[whiskyköttbullar] [Torskrygg] [Äppelkompott]
Sten Bromans whiskyköttbullar med potatispuré. Bakad torskrygg från Simrishamn med spetskål, äpple, rostade hasselnötter och ansjovissmör. Varm äppelkompott med vaniljglass och mandelbiskvier.

M.E.A.T. - Mest väldigt stora köttstycken

[M.E.A.T.]

Menyn hos M.E.A.T. är kort på andra huvudrätter än de lite ohälsosamt stora köttstyckena men de rätter vi har ätit där har varit väldigt goda och vi har även ätit goda efterrätter där. Så ibland när menyn innehåller något intressant så går vi dit och äter middag där också.

[Hamburgertallrik] [Rabarberkompott] [Mjölkchokladmousse]
Hamburgertallrik med bacon, cheddarost, senapsmajonäs, tomat, sallad, rödlök, saltgurka och pommes frites med hemgjord ketchup. Rabarberkompott, vaniljglass med brynt smör, havreflarn, rostad mandel och citronverbena. Karamelliserad mjölkchokladmousse, marinerad blodapelsin passionsfruktspuré och crisp på stekt vitchoklad.

Ihsiri - Thailändsk gourmetrestaurang

[Ihsiri]

Ihsiri som serverar mat med inspiration från det asiatiska köket är inte som en vanlig thairestaurang. På den här restaurangen komponerar de istället rätter med råvaror från det asiatiska köket så att det blir vackra och väldigt goda smakkombinationer och gör att det påminner mer om en gourmetrestaurang än en traditionell svensk Thai-restaurang. Vi har bara ätit middag hos Ihsiri några gånger hittills men det har smakat väldigt bra varje gång vi har varit där.

Ett problem är man bara kan boka bord via telefon och ofta har det redan varit fullt när vi försökt boka där en vanlig fredagskväll. Menyn har inte heller ändrats så mycket så vi har redan ätit flera av deras rätter. Hade det åtminstone varit enklare att få bord där så hade vi nog ätit lite oftare där än vad vi gör.

[Teriyakiknyte] [Lammrack] [Mango Tango]
Grillad kejsarhattssvamp i ett knyte med sparris, enokisvamp och teriyakisås, garnerad med rostade sesamfrön och vårlök. Ugnsrostat lammrack med örttäcke serverat med röd currysås, grillad svartkål, ananas och ris. Mango och thailändsk rispudding med saltad kokosnötskräm, karamelliserade cashewnötter och kokosnötsglass.

Stortorget - God mat i livlig klubb-miljö

[Stortorget]

Menyn är kort hos Stortorget och ändras inte så ofta men det vi har ätit där har smakat väldigt bra och de har också haft ett bra utbud av öl och vin att dricka till maten när vi har varit där. Dock är ljudnivån där oftast ganska hög.

[Lammstek] [Flankstek] [Mjölkchokladmousse]
Lammstek med baba ganoush, gula russin, haricotvertes, morot och dukkha med pommes frites. Flankstek från Friskatorpet med tomat, färsk vitkål och barbeque-sås. Ostkaka med jordgubbssylt, vispad grädde och mandel.

Inferno - Restaurangen med flest öl att välja på

[Inferno]

Inferno har goda hamburgare och lite enklare rätter och menyn ändras sällan. Det som gör det roligt att gå och äta eller dricka öl hos Inferno någon gång är istället deras enormt stora utbud av olika slags öl från hela världen. Tillsammans med menyn får man ett tjockt häfte med de öl som de kan erbjuda, olika slags öl sida upp och sida ner, alltid minst 200 olika att välja bland enligt deras egen information. Det bästa är dock att be dem rekommendera ett öl till maten så får man säkert prova något nytt som man aldrig har provat förut.

[Ale och IPA] [Hamburgare] [Köttfärslimpa]
En Lost Abbey Inferno Ale (en amerikansk ale) och en IPA (ett nya nyzeeländskt india pale). Dante's Hamburgare. Nötkött med chilidipp, cheddar, bacon, lök, sallad, tomat, coleslaw och klyftpotatis. Köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon.