Norra Fäladen - Lunds norra stadsdel

Vi har bott i 20 år på Ladugårdsmarken som är en del av Norra Fäladen, Lunds norra stadsdel så här berättar vi lite om det som finns att se och göra där.

Promenad på slätten norr om Lund

Det finns många fina promenadvägar på Norra Fäladen. En promenadstig som börjar strax norr om Ladugårdsmarken sträcker sig åt norr ut över åkrarna med fin utsikt över slätten. Efter en bit så passerar man en damm där det brukar finnas svan under sommarhalvåret och man kommer sen fram till en grusväg. På vägen tillbaka passerar man strax intill Klosterängshöjden och då kan man passa på att gå upp och se på den fina utsikten innan man går tillbaka mot Ladugårdsmarken. I nästa stycke står det mer om Klosterängshöjden.

001.jpg
En fin promenadväg ut över slätten norr om Ladugårdsmarken.
 

Klosterängshöjden

Klosterängshöjden är den stora backen man ser från motorvägen E22 strax innan man svänger av motorvägen för att köra in mot Lund via Lunds norra infart när man kommer från Hässsleholm eller Kristianstad. Det finns en fin promenadstig upp på backen och när man har kommit upp så har man fin utsikt åt alla håll, bl.a. över området där ESS, European Spallation Source, och Maxlab IV byggs.

002.jpg   003.jpg
Idag är området färdisgställt och det finns inte längre några risker med att promenera upp på Klosterängshöjden.
 
004.jpg
Utsikten över området där ESS, European Spallation Source, byggs som den såg ut förut innan bygget påbörjades. ESS väntas locka omkring 5 000 Europeiska forskare varje år och är beräknat att kosta omkring 16 miljarder att bygga. Bygget startade under 2014 och planerat att börja tas i bruk någong gång tidigast under 2018-2019. I ESS ska neutroner användas till att undersöka hur olika material är uppbyggda.
 
005.jpg   006.jpg
Området där Maxlab IV har byggts som det såg ut innan bygget påbörjades. Området ligger söder om området för ESS (åt höger i bilden över området för ESS ovan). Maxlab IV har kostat över 3 miljarder att bygga och anläggningen ska bl.a. användas för nano- och materialvetenskap, strukturbiologi, geologi och miljövetenskap. Utsikt mot Lunds norra infart och SonyEricssons stora anläggning söder om områdena för ESS och Maxlab IV (åt höger i bilden över området för Maxlab IV).
 
007.jpg   008.jpg
De två stora tjurarna i metall som syns från motorvägen E22 när man närmar sig Lunds norra infart. De två stora tjurarna i metall från den sida som inte syns från motorvägen E22.
 
009.jpg
Utsikt från Klosterängshöjden mot universitetssjukhuset och Öresundsbron som syns svagt i bakgrunden.
 

Sankt Hans backar

 
010.jpg   011.jpg
Promenadvägen upp till Sankt Hans backar.
 
012.jpg   013.jpg
Utsikt över Sankt Hans backar. Utsikt mot universitetssjukhuset och Allhelgonakyrkan med domkyrkans torn precis till höger om Allhelgonakyrkans torn.
 
014.jpg   015.jpg
Utsikt mot Turning Torso och Öresundsbron som syns svagt i bakgrunden. Utsikt mot Barsebäcks kärnkraftsverk.
 

Borgareparken med fina promenadvägar

 
016.jpg   017.jpg
 

Fäladstorget

 
018.jpg   019.jpg
Fäladstorget Sankt Hans kyrka där Ann-Christine har varit med i kören förut.