Nyheter

Här hittar du nyheter som vi har publicerat om vad som hänt hos oss tidigare i år.


April

Onsdag den 11 april
I måndags skulle Ann-Christine ha flugit till Stockholm Arlanda för att sen fortsätta därifrån till Uppsala men det kom ett SMS på morgonen om att hennes flyg var inställt och att ombokning pågår. Vid kvart i sju hade det fortfarande inte kommit något nytt besked och då bokade hon plats på SJ:s tåg till Stockholm istället och på det sättet kom hon fram till Uppsala tio minuter innan det möte hon skulle delta på. Under dagen kom det besked om att hon blivit ombokad till ett annat flyg som skulle lyfta från Malmö Sturups flygplats vid 16:00 och om hon hade väntat på det så hade hon aldrig kommit till mötet. Men efter hennes möte i Uppsala så gick i alla fall flyget vidare till Jönköping som det skulle.

Imorgon kväll kommer hon hem igen från Jönköping och på fredag arbetar hon hemma. På fredag kväll ska vi gå till den franska restaurangen Gamla Franska i Lunds saluhall för att äta middag. På lördag kväll äter vi däremot hemma framför TV:n och ser på någon film igen som vi brukar göra under lördagarna.

När vi åt middag framför TV:n i lördags så drack vi ett intressant vin som vi fått av våra vänner från Lunds turistförening, Olga Rauhut Kompaniets och hennes man Daniel Rauhut, och det som är intressant med det vinet är att det är odlat och tillverkat hos Flyinge vingård nordöst om Lund. Vi drack det till ugnsstekt kyckling som var fylld med torkad tomat och inrullad i parmaskinka och vinet passade rätt bra till det. Man kanske kan tro att det är svårt att göra bra vin så här långt norrut och det finns förstås gränser för vad för slags vin som går att göra här men det här vinet var faktiskt bra. Tillräckligt bra för att vi ska vilja prova fler viner någon gång från vingårdar runt Lund.

Den här veckan har Jonny lagt ut en ny sida i vårt fotoalbum här på vår webbplats och det är foton vi tog när vi var i Stockholm tillsammans med Jonnys pappa Börje och hans väninnan Gun Larsson. Vi var dels på Drottningholms slott och dels så åkte vi med en skärgårdskryssning under en hel dag. Man kan klicka på alla fotona på den sidan om man vill öppna något av dem i större storlek.

Det ska bli fint väder i helgen så på söndag ska vi cykla Destination Lunds cykelrunda runt Slaget vid Lund hela dagen tillsammans med Lunds turistförening. Vi ska cykla från Stortorget vid 10:00 och räknar med att vara hemma igen till 16:00 och Jonny ska berätta lite på de olika platserna vi kommer till.

På måndag arbetar Ann-Christine hemma, hon åker inte till Jönköping igen förrän på tisdag, och under kvällen ska vi gå på Lunds släktforskarförenings medlemskväll om släktforskning med DNA. Jonny planerar att lämna DNA då för att se om det hjälper honom hitta nya släktingar efter sin farmors danske far Valdmar Sevrin Hansen Limkilde.

Fredag den 6 april
Igår kom Ann-Christine hem igen från Jönköping där hon varit sen i tisdags kväll och idag arbetar hon hemma och sen går vi till restaurang Stortorget här i Lund ikväll för att äta middag där. Imorgon planerar vi att gå till Kulturen efter lunch för att se på invigningen av deras nya utställning om Jane Austen och imorgon kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

På söndag ska vi däremot åka till Malmö opera för att se en moderniserad version av operan Rigoletto men som tur är så får de åtminstone inte modernisera musiken och sången som framförs på italienska. Rigoletto är narr åt en hertig som ser på kvinnor som förbrukningsvaror men en dag drabbas även Rigolettos egen dotter, som han har i hemlighet, av hertigens framfart. Det mest kända stycket i operan och ett av operavärldens mest kända stycken är stycket La donna è mobile där hertigen sjunger föraktfullt om kvinnorna.

Jonny har fortsatt göra om sidor här på vår webbplats och nu är det så pass klart så att man kan se på alla sidorna i en mobiltelefon också. Inom kort ska han lägga ut fler foton i vårt fotoalbum för 2017 och fram till idag och en nyhet är att man kommer kunna klicka på bilderna i vårt fotoalbum också om man vill se dem i större storlek. Det är något man kan göra redan nu med de foton vi tog under våren 2017 då vi bl.a. var i San Agustin på Gran Canaria tillsammans med Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson.

På måndag ska Ann-Christine till Uppsala på ett möte och hon åker dit med flyg från Malmö Sturups flygplats till Stockholm Arlanda flygplats på måndag morgon. På måndag kväll åker hon vidare till Jönköping med flyg från Arlanda. Sedan stannar hon i Jönköping till på torsdag då hon kommer hem igen.

Söndag den 1 april
Imorgon ska vi åka till Växjö för att vara med och fira Ann-Christines syster Birgittas dotter Frejas 11-årsdag och även Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson ska dit. Själva åker vi tåg till Växjö och sen hämtar någon oss vid stationen.

Jonny har fortsatt göra om sidor här på vår webbplats och nu är t.ex. alla sidor i vårt fotoalbum också mobilvänliga så att man kan titta på dem lika bra i sin mobiltelefon som på en dator. Han håller på att gå igenom små problem på några av sidorna fortfarande och därefter ska han börja lägga ut nya foton för 2017 och fram till nu. Det har han inte gjort förut eftersom vi visste att vi skulle behöva göra om sidorna men nu kan vi snart äntligen lägga ut fler foton.

Antibiotikan som Ann-Christine tar för den infektion hon har fått i en tand som har spruckit har gjort så stor skillnad nu så att hon inte har så ont av det längre. Hon avslutar antibiotikakuren på måndag och om knappt två veckor ska hon till tandläkaren igen som ska försöka rotfylla tanden.

Ann-Christine arbetar hemma under dagen på tisdag fram tills hon åker till Jönköping under kvällen. Sedan stannar hon i Jönköping till på torsdag kväll då hon kommer hem igen först strax efter 21:30.

Mars

Tisdag den 27 mars
Nu har Jonny börjat göra om sidorna här på vår webbplats så att de är mer mobilvänliga än förut och det kommer pågå under lång tid till. Menyn med länkar till andra sidor hittar man numera uppe till vänster om man klickar på symbolen med tre vågräta streck ☰ och den stängs igen när man har klickat på länken till den sida man vill gå till. Men det är många sidor kvar att göra om och för de som inte har gjorts om än så syns menyn fortfarande som en blå spalt till vänster. De sidorna är också svåra att se på i en mobiltelefon.

Ann-Christine åkte inte till Stockholm igår som planerat. I fredags var hon hos tandläkaren för att förbereda rotfyllning som ska göras så småningom av en tand som spruckit men värken efter att hon varit där gick aldrig över. Istället blev det bara mer och mer värk och i söndags var hon hos en jourtandläkare som konstaterade att den blivit infekterad och gav henne både antibiotika och starka värktabletter. Det fortsatte också att bli ännu värre igår så igår fick hon ytterligare en sorts antibiotika efter att ha talat med sin tandläkare. Förhoppningsvis kommer antibiotikan börja göra stor skillnad idag så att värken avtar till ikväll.

Om Ann-Christine mår tillräckligt bra ikväll så går vi kanske till stadsbiblioteket då för att lyssna på ett föredrag om universum och om hur stor sannolikhet det finns för att det finns liv på andra ställen i universum. Men förutom det gör vi inte så mycket annat den här veckan. Ann-Christine arbetar hemifrån i den mån hon kan och Jonny fortsätter göra om sidor på vår webbplats och annat han håller på med. På fredag kväll ska vi däremot hälsa på hos Gerhard och Christel Wendt som var våra grannar då vi bodde på Juryvägen i norra delen av Lund där de bor kvar fortfarande.

Fredag den 23 mars
Igår kom Ann-Christine hem igen från Jönköping där hon varit sedan i måndags kväll och idag arbetar hon hemma förutom vid 12:00 när hon ska till tandläkaren. Ikväll går vi till restaurang Klostergatans Vin & Delikatess för att äta middag och vi har inte ätit deras trerätters meny med vinmeny för mars än så det tänker vi göra ikväll. Imorgon äter vi däremot middag hemma framför TV:n och ser på någon film, och på söndag är vi också hemma så då tvättar vi upp veckans tvätt under förmiddagen.

I nästa vecka då påsken börjar så åker Ann-Christine till Stockholm under måndag förmiddag. Under eftermiddagen så håller hon i ett seminarium för Inspektionen för vård och omsorg i Stockholm tillsammans med en kollega från Hälsohögskolan. Under kvällen åker hon hem igen och kommer hem strax efter 21:30. Resten av veckan arbetar hon hemma.

Den här veckan har Jonny gjort om vår webbplats om den vingrupp och vinkurs vi gjorde tillsammans med några grannar då vi bodde på Juryvägen i norra delen av Lund. Det är för att den ska bli mer mobilvänlig och enklare att se på i en mobiltelefon också och nu finns dess meny med länkar till alla sidorna uppe till vänster om man klickar på en knapp där med tre vågräta streck. Man kan gå till Vingruppens webbplats om man vill se hur det ser ut och snart ska han börja göra om den här webbplatsen på samma sätt. Men vi har omkring 380 sidor på den här webbplatsen så under väldigt lång tid kommer det vara många sidor som ser ut som de gör nu och många som ser ut som de gör på Vingruppens webbplats.

Fredag den 16 mars
Igår kom Ann-Christine hem igen från Jönköping där hon varit sen i måndags men tåget hon kom med blev över en timme försenat så hon kom inte hem förrän vid 20:50. Idag arbetar hon hemma och ikväll ska vi gå till en restaurang som heter Spisen här i Lund för att äta middag.

Vi är hemma under helgen och imorgon kväll äter vi middag framför TV:n och ser på någon film. På söndag eftermiddag går vi kanske till stadsbiblioteket för att lyssna på ett föredrag om en bok som handlar om kvinnliga pionjärer inom sin livsstil.

På måndag arbetar Ann-Christine hemma tills hon åker till Jönköping igen med tåg här från Lund vid 16:00 och sedan stannar hon i Jönköping till nästa torsdag precis som hon gjorde den här veckan.

Fredag den 9 mars
Igår kväll kom Ann-Christine hem från Jönköping och nu är hon hemma över helgen tills hon åker dit igen på måndag morgon. Idag arbetar hon hemma och ikväll ska vi gå till restaurang Mat & Destillat för att äta middag.

Imorgon eftermiddag ska vi gå till domkyrkan och se på deras visning om framstående kvinnor som har gjort avtryck i domkyrkans historia. Imorgon kväll äter vi däremot middag hemma framför TV:n och ser på någon film.

På söndag eftermiddag kommer Olga Rauhut Kompaniets och hennes familj och hälsar på oss när vi bjuder på våfflor. Vi känner Olga genom Lunds turistförening som informerar om Lund som turist- och besöksmål under namnet Destination Lund.

Ann-Christine åker tillbaka till Jönköping igen på måndag och i nästa vecka kommer hon hem på torsdag kväll.

Lördag den 3 mars
Igår kväll kom Ann-Christine hem igen från Jönköping och nu ska hon inte åka dit igen förrän på tisdag. Medan hon har varit i Jönköping nu i veckan så har de renoverat vårt kök. Vi har fått nya tapeter, en vävtapet som de sen målat på i en ljus gråblå nyans, och igår fick vi som det sista som var kvar att göra, en ny plastmatta i en grå nyans. Idag ska vi flytta tillbaka alla möblerna till köket igen och sen städa upp allt som de ha lämnat efter sig. Jonny har ätit sin frukost vid vårt köksbord i vardagsrummet som vi använder som arbetsrum under den här veckan.

Eftersom Ann-Christine kom hem sent igår så gick vi inte ut och åt någon fredagsmiddag som vi brukar göra, men ikväll äter vi middag tillsammans hemma framför TV:n och ser på några program på SVT Play.

På måndag kväll ska vi gå och lyssna på ett föredrag om Lundalitteraturen för 100 år sen hos föreningen Gamla Lund, Lunds egen hembygdsförening. Sen åker Ann-Christine tillbaka till Jönköping igen på tisdag morgon och kommer hem på torsdag.

Februari

Fredag den 23 februari
Idag arbetar Ann-Christine hemma men vi ska också hinna gå och handla under dagen och ikväll går vi till restaurang Klostergatans Vin & Delikatess för att äta middag.

Imorgon eftermiddag ska vi gå en stund till Grand Hotel här i Lund där de bjuder på rundvisning med anledning av att det är hotellets födelsedag. Sen går vi hem och förbereder en middag att bjuda på när Gerhard och Christel kommer och hälsar på oss. De var våra grannar förut när vi bodde på Juryvägen i norra delen av Lund.

På söndag är vi hemma och tvättar upp veckans tvätt och på måndag arbetar Ann-Christine hemma men på tisdag morgon åker hon till Jönköping och kommer inte hem igen förrän sent på fredag kväll.

Jonny har börjat ta bort några av våra sidor med turistinformation om Lund nu. Det är sidorna om Slaget vid Lund, om Norra kyrkogården och om järnålders- och vikingastaden i Uppåkra så här långt. Den informationen har han använt för att istället göra broschyrer om det för Lunds turistförening och de som söker efter sidorna med Google kommer till de broschyrerna istället nu. På sikt är det meningen att vi ska göra om hela vår webbplats så att den får ett nytt utseende och även ser bra ut i en mobiltelefon. Eftersom alla sidorna ändå kommer behöva göras om på något sätt så är inte sånt som t.ex. vårt fotoalbum så bra uppdaterat nu men förhoppningsvis så blir det desto bättre så småningom.

Fredag den 16 februari
Idag tvättar vi upp veckans tvätt och Ann-Christine arbetar hemma men ikväll går vi till den grekiska restaurangen Mediterranean precis här nedanför där vi bor och äter middag där och avslutar därefter kvällen hemma med att se på Veckans brott med Leif GW Persson.

Imorgon äter vi däremot middag hemma framför TV:n och ser på någon film och på söndag åker Ann-Christine till Jönköping eftersom hon ska flytta in i det rum då som hon ska hyra nu i Jönköping. Hon kommer hem igen på tisdag kväll och resten av nästa vecka arbetar hon hemma.

Lördag den 10 februari
Igår arbetade Ann-Christine hemma men vi tvättade också upp veckans tvätt under förmiddagen och gick och handlade under eftermiddagen och åt middag hos Harrys här i Lund under kvällen. Sen såg vi på veckans avsnitt av Veckans brott med Leif GW Persson också innan vi hoppade i säng.

Idag är vi hemma och äter middag framför TV:n ikväll och ser på någon film men imorgon ska vi åka till Malmö opera för att se på musikalen Pippin som handlar om den unge prins Pippin som försöker finna meningen med livet. Musikalen börjar vid 16:00 och vi äter vars en räkmacka med vars ett glas husets vin där som middag i pausen.

I nästa vecka arbetar Ann-Christine hemma under hela veckan eftersom det är sportlov i Jönköping och vi ska gå på några föredrag här i Lund också. Bl.a. ett om gästgiverier och skjutshåll hos Lunds släktforskarförening på måndag kväll och ett om den svenska nazismen på stadsbiblioteket på tisdag kväll.

Från och med nästa söndag hyr Ann-Christine ett rum med kokvrå i Jönköping igen eftersom det har varit svårt att få tillgång till ett rum i Hälsohögskolans lägenhet alla gånger då hon behöver det och för att det är skönt att ha något eget. Det här rummet finns i ungefär samma område som där hon hyrde en lägenhet förut.

Torsdag den 1 februari
Idag på morgonen åkte Ann-Christine till Jönköping men hon kommer hem redan imorgon och då kommer hon hem i tid så att vi hinner gå ut och äta middag på restaurang Italia här nedanför där vi bor under kvällen också. Men vi var ute och åt igår kväll också. Först var vi på stadsbiblioteket och lyssnade på ett föredrag om den globala matproduktionen miljöpåverkan och sen gick vi till Bishops Arms för att äta hamburgertallrik och drika öl som middag.

Under helgen är vi hemma som vanligt och ser på någon film på TV:n under lördagskvällen och tvättar upp veckans tvätt på söndag förmiddag. På måndag åker Ann-christine tillbaka till Jönköping igen och i nästa vecka stannar hon där i fyra dagar, till på torsdag då hon åker hem igen.

Januari

Fredag den 26 januari
Idag arbetar Ann-Christine hemma och tvättar samtidigt upp veckans tvätt. Sen går vi och handlar också i eftermiddag och går till restaurang Gamla Franska i Saluhallen här ikväll för att äta middag. Imorgon är vi hemma och äter middag framför TV:n och ser på någon film, förutom en stund under eftermiddagen då vi går till Kulturen här i Lund för att se på högtidlighållandet av förintelsens minnesdag. Imorgon är det den dag då fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945 så den dagen högtidlighålls som förintelsens minnesdag över hela världen.

På söndag är det precis 350 år sedan Lunds universitet invigdes så då ska vi gå till Universitetshuset här i Lund där de har öppet hus och visningar av Kungshuset och Universitetsmuseet. Till 16:00 ska vi vara tillbaka igen i universitetshuset klädda i festkläder för att delta i universitetets ceremoni för avstamp mot framtiden. Därefter ska vi få våra diplom för att vi deltog i universitetets jubileumskurs under förra året och sedan avslutar vi kvällen med att delta i universitetets jubileumsfest med middag på Akademiska Föreningen.

Nästa vecka börjar Ann-Christine med att arbeta hemma. Hon åker inte tillbaka till Jönköping igen förrän på torsdag.

Söndag den 21 januari
Igår var vi hos Akademiska Föreningen här i Lund där Nasoteket firade Näsans dag genom att ge ut jubileumsboken 350 näsor under 350 år, och vi köpte själva också den, musik och nasifiering av en person från publiken, dvs. gipsavgjutning av näsan. En stor mängd Lundapersonligheter var också närvarande, bl.a. biskop Johan Tyrberg, Kulturens chef Gustaf Olsson, Kryddan Pettersson som var med i det s.k. Helt apropå-gänget, för att bara nämna några personer.

Kvällen tillbringade vi däremot hemma framför TV:n med att se på filmatiseringen av Leif GW Perssons deckare Den döende detektiven och äta Pulled pork som middag och dricka öl till det.

Imorgon ska Ann-Christine föreläsa på Malmö högskola under hela dagen men på tisdag morgon åker hon till Jönköping och kommer inte hem därifrån igen förrän på torsdag kväll. Hälsohögskolans lägenhet var upptagen den här veckan också så även den här veckan bor hon på Comfort Hotel Jönköping de två nätterna hon är där.

Måndag den 15 januari
Idag arbetar Ann-Christine hemma men imorgon åker hon till Jönköping och stannar där till på onsdag. Eftersom det inte fanns rum i Hälsohögskolans lägenhet där hon brukar bo när hon är i Jönköping så bor hon på Comfort Hotel Jönköping istället den här natten. på torsdag och fredag arbetar hon hemma och på fredag kväll går vi till restaurang Klostergatans Vin & Delikatess för att äta middag. Vi har inga planer till helgen utan är hemma som vanligt då också och äter middag framför TV:n och ser på någon film på lördag kväll.

Tisdag den 9 januari
I lördags såg vi på musikalen Sound of Music på Nöjesteatern i Malmö tillsammans med Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson och vi tyckte att den var bra. Efter den österrikiska musikalen så passade det sen bra med middag på den österrikiska restaurangen Rauhrackel här i Lund. På söndagen åkte de hem igen.

Ann-Christine arbetade hemma igår och det gör hon idag också men imorgon åker hon till Jönköping och kommer hem igen på torsdag kväll. På fredag arbetar hon hemma under dagen och sen går vi till restaurang Stäket för att äta middag under kvällen.

Vi har inte några planer för helgen än men på lördag kväll äter vi middag hemma framför TV:n och ser på någon film som vanligt.

Måndag den 1 januari
Igår firade vi nyår hemma genom att äta en god trerätters middag. Som förrätt åt vi smördegsbakelse med räkor och stenbitsrom och drack Lanson Black Label Champagne som Ann-Christine fick när hon disputerade i maj 2013. Sen åt vi hjortfilé med västerbottenpotatiskaka med rödvinsås, fylld portabello och syltad rödlök och drack Amarone Alpha Zeta som Jonny fick som födelsedagspresent när han fyllde 50 förra året. Till sist åt vi citrustiramisu och drack limoncello som efterrätt.

Vi hade tur med vädret för efter att det hade regnat nästan hela dagen så drog regnet bort och det blev uppehåll, vindstilla och ganska varmt ute någon gång efter 21:00. Vi gick ut på en kort promenad vid 22:00 och då var det inte många ute och det var väldigt lugnt och tyst ute i Lunds centrum. Men när vi sen gick ut igen vid 23:45 för att se på nyårsfyrverkeriet på Universitetsplatsen så var det väldigt mycket folk ute, precis som vanligt i Lunds centrum på nyårsafton.

Idag är vi också hemma och Jonny ska göra klart vår preliminära deklaration som vi har tagit för vana att göra på nyårsdagen.

Ann-Christine arbetar hemifrån den här veckan och på fredag eftermiddag kommer hennes föräldrar Mona och Lars Nilsson från Sandvik söder om Kalmar hit och hälsar på oss. På fredag kväll bjuder vi dem på middag här hemma hos oss och de stannar hos oss och sover över här till på söndag. På lördag ska vi gå och se på musikalen The Sound of Music på Nöjesteatern i Malmö med bl.a. Christopher Wollter i huvudrollen som Kapten Von Trapp. Efter föreställningen åker vi tillbaka till Lund och går till den österrikiska restaurangen Rauhrackel där vi har bokat bord till 19:00 för att äta middag.