På resa till München i maj 2014

Torsdagen den 29 maj till lördagen den 31 maj var vi på resa till München i södra Tyskland. Vi åt god bayersk mat och var bl.a. och såg på det som var kvar av koncentrationslägret Dachau.

[Bild] [Bild]
Vi gick ombord på SAS flyg till München på Köpenhamn Kastrups flygplats strax före 11:00 torsdagen den 29 maj och strax efter 11:00 lyfte det mot München. Vid 12:30 hade vi utsikt över jordbrukslandskapet norr om München medan flyget var på väg in för landning på Münchens flygplats.
[Bild] [Bild]
Tyvärr fick vi vänta nästan en hel timme på att få tillbaka vårt incheckade bagage trots att det nästan inte fanns några andra flyg alls som hade landat där då. Vid 13:30 satt vi i alla fall äntligen på tåget på väg in mot München.
[Bild] [Bild]
Vårt hotell Alpen Hotel München låg på en liten bakgata inte långt från Münchens stora järnvägsstation.
[Bild] [Bild]
Strax efter 14:00 hade vi fått vårt rum och kunde börja packa upp lite innan vi gick ut för att hitta någonstans att äta en sen lunch som komplement till det lilla mål mat vi fick att äta på flyget.
[Bild] [Bild]
Vi gick till Karlsplatz bara några hundra meter öster om järnvägsstationen och vårt hotell där det finns en stor fontän och där Münchens stora affärsgata börjar för att hitta något att äta.
[Bild] [Bild]
Eftersom torsdagen den 29 maj var Kristi Himmelsfärdsdag så var nästan alla affärer stängda. När vi kom förbi ölstugan Augustiner Großgaststätten som var öppen så gick vi in där för att försöka hitta något att äta.
[Bild] [Bild]
Ölstugan som såg ganska anspråkslös ut från gatan visade sig ha en fantastisk bayersk atmosfär med flera fina bayerska delikatesser på menyn. Det var redan ganska mycket folk där när vi kom dit men vi hade tur och hittade ett ledigt bord i en hörna där vi kunde följa servitörerna som sprang runt med stora ölsejdlar hela tiden.
[Bild] [Bild]
Vi beställde först in vars ett glas bayerskt öl. Ann-Christine beställde weissbier, veteöl, glaset till vänster, och Jonny beställde något annat slags ljust öl, glaset till höger. Vi fick också vars en pretzel som är deras typiska kringla med en smak som påminner om smaken av salta pinnar.
[Bild] [Bild]
Ann-Christine åt weisswurst, ett slags vit färsk korv, och till den ingick det ett slags brun söt senap.
[Bild] [Bild]
Jonny åt rindswurst, ett slags korv som görs med rent nötkött, med en stor portion surkål till det och till hans korv ingick det mer traditionell gul senap.
[Bild] [Bild]
Efter maten fortsatte vi längs den stora affärsgatan och kom förbi Sankt Michael Kirche med vit fasad mot gatan och gick in där och såg oss omkring i den en stund.
[Bild] [Bild]
I ett skyltfönster såg vi fullt med små erzgebirge figurer som tillverkas av trä och som är typiska för södra Tyskland.
[Bild] [Bild]
I Frauenkirche nära Marienplatz har de stora fönster med vacker glasmosaik.
[Bild] [Bild]
Neues Rathaus, nya rådhuset, vid Marienplatz som byggdes i slutet av 1800-talet är en av de mest kända byggnaderna i München. En bit från Marienplatz kom vi förbi Viktualienmarkt som är ett stort torg med salustånd där de säljer frukt och grönsaker från trakten runt omkring München.
[Bild] [Bild]
På vägen tillbaka till vårt hotell kom vi förbi fontänen Radl-Brunnen på Hackenstraße. Vi hittade inte något bättre att äta som middag än panpizza på pizza hut på torsdagskvällen.

Större delen av fredagen den 30 maj ägnade vi åt en utflykt till koncentrationslägret Dachau nordväst om München. Lägret var inte ett förintelseläger som t.ex. Auschwitz var utan istället ett läger där nazisterna placerade politiska fångar och var från början ett fångläger som nazisterna använde som det första koncentrationslägret från 1933 fram till 1945.

[Bild] [Bild]
Utflykten började med samling utanför bolagets kontor på järnvägsstationen vid 09:15 där den amerikanska guiden som studerat historik i Tyskland hämtade upp de som skulle följa med på utflykten.
[Bild] [Bild]
Först åkte vi tåg i omkring tio minuter till staden Dachau och sedan fortsatte vi med buss till koncentrationslägret som låg i utkanten av Dachau.
[Bild] [Bild]
Innan vi gick in till själva koncentrationslägret så fick vi information om den fabrik som fanns på området från början sedan första världskriget där nazisterna tvingade sina fångar att arbeta. Huvudvägen in till koncentrationslägret där det fanns järnvägsspår tidigare.
[Bild] [Bild]
Den enda vägen in till koncentrationslägret gick genom porten i vakternas huvubyggnad med texten arbeit macht frei på grinden som det brukade stå vid ingången till nazisternas alla koncentrationsläger.
[Bild] [Bild]
Under kriget fanns det 34 baracker men alla revs när amerikanerna kom dit och befriade fångarna. I efterhand har två baracker byggts upp för att visa hur de såg ut och fundamentet för resten av barackerna för att visa var de stod. Varje barack byggdes från början för omkring 200 fångar men när amerikanerna kom dit så fanns det omkring 30 000 fångar i lägret, uppåt 1 000 fångar i varje barack.
[Bild] [Bild]
I barackerna fick fångarna sova i hårda våningssängar av trä och en bild visar hur det såg ut när amerikanerna kom dit och befriade fångarna.
[Bild] [Bild]
Runt hela lägret fanns det elektriskt taggtrådsstängsel och sju vakttorn.
[Bild] [Bild]
På den stora planen mellan barackerna och servicebyggnaden var det uppställning för alla lägrets fångar varje morgon och varje kväll då de räknades oavsett vad det var för väder eller vilken tid på året det var. Vid uppställningen eller andra tillfällen bestraffade de också fångarna där, speciellt om någon saknades. I servicebyggnaden är det museum numera.
[Bild] [Bild]
Från början fanns bara det här krematoriet i Dachau men dess två ugnar räckte snart inte till längre.
[Bild] [Bild]
För att öka kapaciteten så byggdes det ett nytt krematorium med fler ugnar men vid slutet av 1944 så räckte inte ens det till längre för att kremera alla som dog i lägret. När amerikanerna befriade lägret i slutet av april 1945 så låg det högar med ett oräkneligt antal kroppar vid kreamtoriet.
[Bild] [Bild]
Det fanns en gaskammare i Dachau också men den har troligen aldrig använts. Fångarna dog istället av andra orsaker och många avrättades genom arkebusering. Däremot tror man att gaskammaren i Dachau har varit modell för de gaskammare som fanns i andra koncentrationsläger. Ovanför dörren sin till gaskammaren stod det brausebad, i taket fanns det falska duschmunstycken och i golvet fanns det avlopp. Det fanns hål i väggen för att de skulle kunna släppa in gas.
[Bild] [Bild]
I närheten av krematorierna fanns den här platsen där de ställde upp och arkebuserade fångar. Vid den stora planen framför servicebyggnaden som fungerar som museum numera finns det ett monument som säger "aldrig mer" på flera olika språk.
Vi var tillbaka på den stora järnvägsstationen i München igen vid 14:00 och sedan tillbringade vi resten av eftermiddagen på Münchner Stadtmuseum där de hade en utställning om nationalsocialismen i München.
[Bild] [Bild]
Man fick inte ta några foton inne på Münchner Stadtmuseum så vi har bara ett foto av entrén. Vi bokade ett bord på vårt hotell till 19:00 för att äta middag där på fredagskvällen.
[Bild] [Bild]
Vi åt wienerschnitzel som var så stor så att den täckte hela tallriken som middag.
[Bild] [Bild]
Som efterrätt åt vi Kaiserschmarrn som är ett slags sönderskuren pannkaka med äppelmos till.
Lördagen den 31 maj vår sista dag i München gick vi på en lång promenad bort från den stora affärsgatan för att få möjlighet att se lite andra platser i staden också.
[Bild] [Bild]
Vi kom förbi det stora slottet Residentz som är de bayerska kungarnas forna residens där det numera finns ett stort museum sedan 1920. Slottsparken utanför Residentz heter Hofgarten.
[Bild] [Bild]
Vi gick vidare och kom till den stora parken Englischer Garten, den engelska trädgården, där det fanns fina promenadvägar och vackra vattendrag. Vid ett ställe i Englischer Garten där det rinner in vatten till parken från den stora floden Isar är strömmen så stark så att det fanns de som surfade på den.
[Bild] [Bild]
Isar är namnet på den stora floden som rinner genom München.
[Bild] [Bild]
När vi svängt upp mot centrum igen så kom vi förbi ölstugan Hofbräuhaus som är mer känd än den ölstuga, Augustiner Großgaststätten, som vi besökte när vi kom till München i torsdags och den här ölstugan hade t.o.m. en egen souvenirshop. Dessutom behövde vi äta lunch så vi gick in där men där var mer eller mindre fullt redan och det var nästan bara turister. Vi tyckte att den här ölstugan mest kändes som en turistfälla och inte lika genuin som den vi besökte så om vi fick välja så skulle vi hellre gå till den andra igen.
[Bild] [Bild]
Snett mittemot den kända ölstugan Hofbräuhaus hittade vi en annan liten ölstuga där det nästan inte fanns några turister alls och där de hade god och billig mat och öl så vi åt vår lunch där istället.
[Bild] [Bild]
Efter lunchen började vi gå mot vårt hotell för att hämta vårt bagage och åka hem och då kom vi förbi Sankt Peter Kirche nära Marienplatz där man kunde gå upp i det 91 meter höga tornet via trappor av trä inne i tornet.
[Bild] [Bild]
Från toppen av det 91 meter höga tornet till Sankt Peter Kirche hade vi fin utsikt över München och det vackra Neues Rathaus, nya rådhuset, vid Marienplatz.
[Bild] [Bild]
Efter att vi hämtat vårt bagage på hotellet så tog vi tåget ut till Münchens flygplats så att vi var där ganska tidigt. Våra flygbiljetter med SAS gav oss access till Lufthansas lounge och vi satt och väntade där tills det var dags för oss att gå till gaten.
[Bild] [Bild]
Strax efter 17:00 på lördagskvällen den 31 maj så lyfte vårt flyg mot Köpenhamn och efter en stund fick vi en enkel middag att äta på flyget. Vid 18:30 var vi tillbaka på Köpenhamn Kastrups flygplats.