Stockholm

Måndagen den 24 till torsdagen den 27 juli åkte vi till Stockholm tillsammans med Jonnys pappa Börje och hans väninna Gun Larsson för att dels åka på båtutflykt till Drottningholms slott och dels åka på dagsutflykten Tusen öars kryssning långt ut i Stockholms skärgård.

214.jpg 215.jpg
Vi reste till Stockholm med SAS flyg från Malmö Sturups flygplats till Stockholm Arlanda flygplats på måndagsmorgonen och vi satt i SAS lilla lounge på Sturup medan vi väntade på att få gå ombord på planet. Börje och Gun åkte till Stockholm med tåg från Hässleholm och vi gick och åt lunch på en restaurang vid Drottninggatan medan vi väntade på att deras tåg skulle komma fram till Stockholm.
216.jpg 217.jpg
När Börje och Gun hade kommit så tog vi en taxi till Scandic Hasselbacken på Djurgården där vi bodde under våra dagar i Stockholm. Vi tog vars en öl på deras terrass medan vi väntade på att få våra rum. När vi fått våra rum så packade vi upp och duschade och bytte om för att åka iväg och äta middag under kvällen.
218.jpg 219.jpg
Vi hade bokat bord i restaurangen högst uppe i Kaknästornet som en liten överraskning för Börje och Gun. Där åt vi sen en god middag med fin utsikt över en del av Stockholm.
220.jpg 221.jpg
Efter middagen åkte vi högst upp också för att se oss om i Kaknästornets översta våning och se på utsikten.

Nästa dag, tisdagen den 25 juli, hade vi bokat plats på en båttur till Drottningholms slott.

222.jpg
Vi tog en taxi till Stockholms stadshus så att vi var där redan strax efter 09:00 på morgonen i god tid innan båten skulle avgå nedanför den s.k. Stadshusbron.
223.jpg 224.jpg
Eftersom vi var på plats så tidigt så kom vi att stå först i kön för att få gå ombord på båten vid 09:40.
225.jpg 226.jpg
Så snart båten lämnat kajen och vänt fören in mot Mälaren och Drottningholm så fick vi fin utsikt mot Stockholms stadshus ute från sjön.
227.jpg
Vid 11:00 kom båten fram till Drottningholm och vi fick se Drottningholms slott ute från sjön.
228.jpg 229.jpg
Efter en kort promenad kom vi upp till slottet där vi började med att gå in i själva slottsbyggnaden.
230.jpg 231.jpg
Vi fick gå igenom och se på många vackra rum på två våningar.
232.jpg 233.jpg
Börje och Gun hittade en bänk där de tog en paus från promenaden genom alla rummen.
234.jpg 235.jpg
En av de målningar vi tycker var mest intressant att få se på var den här av Karl XII men det var väldigt svårt att fotografera av den i motljuset från fönstren. Den målningen gjordes nämligen i ett hus bredvid Stortorget i Lund hösten 1716 då Karl XII styrde Sverige från Lund under två år. Det fanns också intressanta målningar av Slaget vid Lund den 4 december 1676. Just den här målningen skildrar Karl XI:s berömda genombrott under eftermiddagen då han och några av hans närmaste män lyckades ta sig genom de danska linjerna och fram till de svenska soldaterna som sen vände slaget till svensk seger.
236.jpg
Efter att vi varit inne i slottsbyggnaden så gick vi till Drottningholmsteatern bredvid där vi följde med på en guidad visning genom några av rummen. Man fick inte gå runt där på egen hand utan en guidad visning var enda alternativet och de hade inte någon visning på svenska tillgänglig så vi följde med en guidning på engelska istället.
237.jpg 238.jpg
Eftersom det pågick repetitioner inför en kommande opera i den stora teatersalongen så fick vi inte ta några bilder där. Men här är bilder av några av de andra rummen vi också fick se på.
239.jpg 240.jpg
De visade också upp några av de dräkter som har använts inne på teatern under olika tider.
241.jpg 242.jpg
När vi kommit ut från Drottningholmsteatern igen så gick vi på en lång promenad i den stora parken bakom slottsbyggnaden in mot land.
243.jpg
Drottningholms slott sett från sidan in mot land med en del av parken i förgrunden.
244.jpg 245.jpg
På väg till Kina slott kom vi förbi det s.k. vakttältet som byggdes 1782 på uppdrag av Gustav III med ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz. Trots namnet så är det inte ett tält utan en byggnad av trä och besökare kan sitta där och äta medhavd fika numera. Sedan kom vi fram till det lilla lustslottet Kina slott som kung Adolf Fredrik lät bygga till drottning Lovisa Ulrikas födelsedag 1753.
246.jpg 247.jpg
Inne i Kina slott finns det många små rum med mycket färg och några smala svängda korridorer.
248.jpg 249.jpg
Undanskymt bakom en dörr i ett rum hittade vi den kungliga toaletten.
250.jpg 251.jpg
Vid 14:00 gick vi tillbaka till kajen igen och satte oss och väntade på att få gå ombord på båten tillbaka in till Stockholm igen vid 15:00.
252.jpg 253.jpg
Under tisdagskvällen hade vi bokat bord för middag på Scandic Hasselbackens terrass men det var lite si och så med deras service och när de inte hade tid att servera oss någon efterrätt så fick vi avsluta kvällen med vars en glass i hotellets lobby istället.

Onsdagen den 26 juli hade vi bokat plats på skärgårdskryssningen Tusen öars kryssning som gick långt ut i skärgården och varade under hela dagen.

254.jpg 255.jpg
Vi var på plats redan vid 08:30 och väntade på att få gå ombord på båten där vi sen skulle tillbringa hela dagen.
256.jpg 257.jpg
Vid 09:00 var båten på väg ut genom Stockholms skärgård och vi satt och såg på alla de öar och stränder som vi passerade.
258.jpg 259.jpg
Det ställe där det var allra mest trångt och grunt för båten att passera kallas för Baggenstäket och där gick den sakta hela vägen genom sundet tills den kommit förbi.
260.jpg 261.jpg
Strax innan vi kom ut ur Baggenstäket såg vi det s.k. Skogsömonumentet som restes där 1905 till minne av att Stockholm försvarades där mot en rysk galärflotta den 13 augusti 1719. På monumentets baksida som vetter mot vattnet står det "Med Gud till seger". Sedan när vi kommit ut från Baggenstäket så kom vi på mer öppet hav.
262.jpg 263.jpg
Efter ytterligare en timme så kom vi fram till dagens första stopp vid 12:00 och det var på Kymmendö som är den ö som August Strindberg kallar för Hemsö och där han fick inspiration till sin roman Hemsöborna.
264.jpg 265.jpg
Efter att alla kommit i land så blev det gemensam promenad till den gård där August Strindberg bodde som sommargäst på 1870- och 1880-talet.
266.jpg 267.jpg
Guiden berättade om den gård som vi kunde se på avstånd där August Strindberg bodde och hade som inspiration för sin roman Hemsöborna.
268.jpg 269.jpg
Vid 13:00 var vi tillbaka ombord på båten igen och medan den lämnade Kymmendö så serverades det lunchbuffé.
270.jpg 271.jpg
Efter lunch hade båten kommit ut på öppet hav långt ut i Stockholms skärgård och på de öar vi kunde se där fanns det bara väldigt låg växtlighet.
272.jpg 273.jpg
Efter en lång sträcka i utkanten av skärgården så kom vi fram till dagens nästa stopp strax före 14:30 och det var på den karga ön Bullerö där konstnären Bruno Liljefors hämtade sin inspiration och satt och målade sina tavlor.
274.jpg 275.jpg
Efter en kort promenad från båten kom vi upp till den stuga där Bruno Liljefors bodde och där man kan se på många av hans målningar numera.
276.jpg 277.jpg
I två stora rum var väggarna fulla med Bruno Liljefors målningar.
278.jpg 279.jpg
Innan det var dags att åka vidare så gick vi ut på en promenad över klipporna också och såg oss om lite mer på den karga Bullerön.
280.jpg 281.jpg
Vid 15:30 fortsatte båten över öppet hav allra längst ut i Stockholms skärgård och nu fanns det knappt ens längre någon växtlighet alls på klipporna. Strax före 16:30 kom vi fram till dagens sista stopp som var i Sandhamn där det alltid är så mycket segelbåtar.
282.jpg 283.jpg
I Sandhamn fick vi följa med på en kort guidad visning där vi fick veta lite mer om ön och dess historia.
284.jpg 285.jpg
Vi hann också gå en liten kort promenad på egen hand bland de små gränderna mellan alla sommarhusen och fiskebodarna innan det var dags att åka vidare.
286.jpg 287.jpg
Under kvällen på väg in till Stockholm så åt vi en tvårätters middag på båten.
288.jpg 289.jpg
Nästa morgon, torsdagen den 27 juli, åkte vi med Arlanda Express till Stockholm Arlanda flygplats där vi åkte hem igen med SAS flyg till Malmö Sturups flygplats. Börje och Gun åkte däremot hem med tåg från Stockholm till Hässleholm.