Höstsemester på Teneriffa 2013

Den 20 till den 27 oktober var vi på höstsemester i Playa de Fañabe på den sydvästra kusten på Teneriffa. Vi åkte med flygbolaget Jet Time och Fritidsresor från Köpenhamn Kastrups flygplats söndagen den 20 oktober i regnväder. Men när vi kommit fram fick vi njuta av sju varma sommarkvällar.

374.jpg 375.jpg
Vi kom med taxi till Köpenhamn Kastrups flygplats strax efter 08:00 på morgonen söndagen den 20 oktober och strax före 09:00 så hade vi checkat in vårt bagage och kommit igenom säkerhetskontrollen. Sedan gick vi en kort runda bland butikerna i tax free-området. I gaten träffade vi Ann-Christines mamma Monas väninna Gull-Britt från Löberöd och hennes sambo som också hade bokat en resa med samma flyg som vi. De åkte i ett sällskap med tio personer.
376.jpg 377.jpg
Vid 11:00 lyfte flyget mot Teneriffa ungefär en halvtimme försenat.
378.jpg 379.jpg
Precis som med alla andra flygbolag som flyger charterturister så var det väldigt trångt mellan sätena på det här flyget också. Strax före 16:30 svensk tid, eller 15:30 spansk tid, så kunde vi se den stora vulkanen Teide på Teneriffa genom fönstret på flygplanet och strax därefter landade det.
380.jpg 381.jpg
Vi fick vänta runt en halvtimme på väskorna innan vi sen kunde gå till den disk där biluthyrningsföretaget Avis höll till och hämta den hyrbil, en Volkswagen Polo, som vi bokat under hela veckan. De skulle dock ha en depositionsavgift som de inte berättat något om förut och deras självriskeliminering innehåller en avgift på 50 euro vid ev. skada som de inte heller berättat om tidigare så någon riktig självriskeliminering är det inte. På grund av allt det här så var klockan strax före 17:00 innan vi kom ifrån flygplatsen.
382.jpg 383.jpg
Sedan vi fått bilen så tog det bara omkring 20 minuter att köra till hotellet, Guayarmina Princess i Playa de Fañabe, och snart hade vi fått vårt rum. Vi hade tur med parkering eftersom vi hittade en liten parkeringsplats precis utanför hotellet där det inte kostade något att parkera men den var var trång så det var inte lätt att fickparkera i den. Att parkera i hotellets garage skulle däremot kosta 6 euro per natt.
384.jpg 385.jpg
Vårt rum hade en korridor in till rummet med garderober och en dörr till toaletten till höger. De två sängarna var stora som dubbelsängar. Tyvärr fanns det dock inte trådlöst nätverk med tillgång till internet i närheten av rummet utan det fanns bara i närheten av receptionen och det kostade 6 euro per dag eller 19 euro för hela veckan. Tillgång till safen kostade 14 euro och vill man ha tillgång till rummets lilla kylskåp så kostade det också. Att byta poolhandduken kostade 1,20 euro per gång. Alla dessa avgifter trots att vi bokat vad de kallar för en svit med havsutsikt, för att inte riskera att få ett rum ut mot gatan.
386.jpg 387.jpg
På toaletten fanns det badkar med dusch och shampo i två små påsar för engångsbruk.
388.jpg 389.jpg
Vi hade i alla fall havsutsikt som vi bokat och vi kunde skymta grannön La Gomera på avstång från balkongen.
390.jpg 391.jpg
Måndagen den 21 oktober tillbringade vi på hotellets poolområde. Det var dock ganska fullt och det var ont om lediga platser om man som vi inte tycker om att gå upp tidigt för att gå och reservera platser innan man äter frukost och som man sen inte börjar använda förrän någon gång långt in på förmiddagen. Hotellet kallar sig rökfritt och det är t.ex. inte tillåtet att röka på balkongen. Men tyvärr visade det sig inte gälla poolområdet där det var omöjligt att hitta någonstans där man inte blev utsatt för cigarettrök.
392.jpg 393.jpg
Under dagen låg vi på vars en solstol och slappade och läste och gick bara ut från hotellet en stund för att äta lunch och gå till en turistbyrå i närheten. På måndagskvällen promenerade vi iväg längs strandpromenaden mot Playa de las Américas.
394.jpg 395.jpg
Vi vände när vi kom fram till den stora marinan Puerto Colón och gick sedan och letade upp någonstans att äta. Kvaliteten på restaurangerna längs strandpromenaden mellan Costa Adeje och Playa de las Américas är dock inte så hög. Det handlar nästan uteslutande om restauranger med långa menyer inriktade på turister. Det gällde även pizzan vi valde att äta den här kvällen. Men deras spanska öl var däremot gott.
396.jpg 397.jpg
Tisdagen den 22 oktober körde vi på utflykt upp längs den sydvästra kusten av Teneriffa och vi passerade många stora bananodlingar där de odlar den lite mindre söta typen av bananer som odlas på Kanarieöarna.
398.jpg 399.jpg
Vi körde ner till den lilla staden Los Gigantes som ligger vid foten av jätteklipporna som brukar kallas Acantilados de los Gigantes men efter att vi kört runt en bra stund utan att hitta en ledig parkeringsplats så gav vi upp och fortsatte köra vidare istället.
400.jpg 401.jpg
Efter att vi passerat upp över höga berg på serpentinvägar så kom vi till Puerto de la Cruz där vi åt lunch innan vi gick på en lång promenad genom stadskärnan och såg oss omkring.
402.jpg 403.jpg
Den största stranden i Puerto de la Cruz heter Playa Jardin och ligger väster om stadskärnan. Det finns också en enorm anläggning som heter Lago Martiánez där det finns en stor konstgjord sjö och en stor mängd bassänger med havsvatten och fontäner.
404.jpg 405.jpg
Onsdagen den 23 oktober tillbringade vi vid hotellets poolområde och på kvällen gick vi ner till en grillrestaurang vid strandpromenaden precis nedanför vårt hotell för att äta.
406.jpg 407.jpg
Innan vi kom därifrån så hade solen hunnit gå ner under horisonten bredvid grannön La Gomera som syns till höger om den nedåtgående solen.
408.jpg 409.jpg
Torsdagen den 24 oktober körde vi på utflykt till norra Teneriffa via motorvägen till Teneriffas huvudstad Santa Cruz längs med den östra kusten. När vi passerat Santa Cruz körde vi in på mindre vägar mot kusten vid den norra spetsen av Teneriffa.
410.jpg 411.jpg
Vägen gick snart upp på högre höjd där vi kunde skymta Anagabergen på Teneriffas norra spets i bakgrunden och vi hade utsikt mot byn Bajamar som vi körde ner till sen.
412.jpg 413.jpg
Vi stannade till en stund i byn Bajamar där de bl.a. hade byggt två stora saltvattenspooler alldeles intill havet.
414.jpg 415.jpg
Därefter körde vi tillbaka inåt land och högt upp i Anagabergen via serpentinvägar.
416.jpg 417.jpg
Från en utsiktsplats högt upp där det fanns en stor parkeringsplats och ett naturmuseum hade vi utsikt mot Teneriffas stora vulkan Teide som ligger mitt på den södra delen av Teneriffa.
418.jpg 419.jpg
Det fanns väldigt många platser längs vägen över Anagaberen där man hade fin utsikt över små byar.
420.jpg 421.jpg
När vi kommit till den lilla byn Benijo så långt norrut man kan komma med bil på Teneriffa vid 14:00 så hittade vi en liten restaurang där vi åt helgrillad fisk som lunch efter rekommendation av mannen som lagade maten. Han hade den lilla restaurangens tillsammans med sin fru som serverade och fisken smakade väldigt bra också.
422.jpg 423.jpg
Efter lunchen körde vi ner från Anagaberen och in till Teneriffas huvudstad Santa Cruz på nordöstra kusten av Teneriffa. Vi började vår promenad i staden vid den stora torrlagda fontänen Plaza de España. Alldeles intill fontänen Plaza de España står det ett stort monument över de som stupade i inbördeskriget mellan 1936 och 1939.
424.jpg 425.jpg
Nära fontänen Plaza de España finns också den stora byggnaden Cabildo Insular som är ett exempel på 1930-talets fascistiska arkitektur. Idag finns bl.a. staden största turistkontor i byggnaden. I kyrkan Nuestra Señora de la Concepción finns det bl.a. brittiska flaggor som man fick tag på under amiral Nelsons anfall mot staden år 1797.
426.jpg 427.jpg
I Santa Cruz finns det också spårvagnslinjer med nya moderna spårvagnar. Efter en lång promenad kom vi ner till den lilla fästningen Castillo de San Juan som byggdes 1643 för att skydda hamnen där det förr i tiden bedrevs handel med afrikanska slavar på kajen.
428.jpg 429.jpg
Alldeles intill fästningen Castillo de San Juan ligger den stora byggnaden Auditorio de Tenerfie som är Teneriffas ledande konsert- och teaterscen där bl.a. visar opera och musikal.
430.jpg 431.jpg
På vägen tillbaka upp i centrum igen så gick vi förbi den stora saluhallen Mercado de Nuestra Señora de África som är inspirerad av nordafrikansk arkitektur.
432.jpg 433.jpg
Saluhallen är byggd i två plan och de säljer bl.a. frukt, grönsaker, ost, kryddor, blommor och kyckling där men tyvärr så håller de bara öppet mellan 09:00 och 15:00 så de hade redan stängt för dagen när vi kom dit.
434.jpg 435.jpg
Vi fortsatte till parken Paque García Sanabria som anlades på 1920-talet och som är en grön oas i staden med fontäner och dammar där det finns guldfisk.
436.jpg 437.jpg
På väg till stadens stora shoppinggata kom vi förbi torget Plaza del 25 de Julio där det finns en fontän och bänkar i keramik. I bänkarnas ryggstöd finns det keramikdekor med gamla reklamskyltar som motiv.
438.jpg 439.jpg
Vi avslutade vår promenad i Santa Cruz med att gå längs den långa affärsgatan och sen leta upp någonstans att äta innan vi körde tillbaka till hotellet igen på den långa motorvägen längs med kusten.
440.jpg 441.jpg
På fredagkvällen den 25 oktober gick vi till ett köpcenter i Playa de Fañabe där det finns lite finare men också betydligt dyrare butiker.
442.jpg 443.jpg
På lördagskvällen den 26 oktober, vår sista kväll i Playa de Fañabe, åt vi middag på en italiensk restaurang, en av de få restaurangerna i Playa de Fañabe där de serverade riktig mat. På en riktig italiensk restaurang kan man äta riktig hemgjord Tiramisu, inte något fabriksgjort fuskverk som tappas upp från en plastburk, och då smakar det fantastiskt gott också.