Sommarsemester på Sicilien 2012

Den 17 till den 31 juli 2012 var vi på sommarsemester i Giardini Naxos på Siciliens nordöstra kust.

[Bild] [Bild]
Strax efter 06:00 på morgonen tisdagen den 17 juli stod vi och väntade på att få gå ombord på Fritidsresors flyg som skulle lyfta från Kastrup 07:00. Strax efter 09:30 flög vi in över Sicilien och landade strax före 10:00 på flygplatsen i Catania på Siciliens östra kust ca. 5 mil söder om Giardini Naxos.
[Bild] [Bild]
När vi gått av flyget på flygplatsen i Catania så fick vi åka buss in till terminalen där vi sen fick vänta nästan en hel timme innan vi fick tillbaka vårt bagage. En taxichaufför stod och väntade på oss och Vi åkte med honom till vårt hotell Hilton Giardini Naxos och kom fram dit strax före 12:00.
[Bild] [Bild]
Efter att vi varit ute och ätit lunch fick vi vårt rum strax före 14:00 och kunde börja packa upp och byta om. Det var uppåt 40 grader varmt ute så rummet som var väl luftkonditionerat var det ställe där det var svalast.
[Bild] [Bild]
Från vårt rum som vi markerat med den röda cirkeln i bilden ovan till vänster hade vi fin utsikt ut över havet och hotellets trädgård och poolområde.
[Bild] [Bild]
På kvällen gick vi längs strandpromenaden i Naxos innan vi gick och åt pizza med sicilianskt öl som middag.
[Bild] [Bild]
Nästa morgon, onsdagen den 18 juli, åt vi frukost på hotellets altan med utsikt ut över havet.
[Bild] [Bild]
Onsdagen den 18 juli tillbringade vi på vars en solstol på hotellets privata strand. På kvällen åt vi risotto med räkor och citron som middag och drack husets vin till det.

Torsdagen den 19 juli gick vi till den lilla staden Taormina som ligger ca. 200 meter över havet uppe på berget ovanför Giardini Naxos.

[Bild] [Bild]
Vi promenerade längs strandpromenaden i Naxos på vår väg mot Taormina som ligger uppe på berget som syns i bakgrunden på bilden. Den här kyrkan med dess karaktäristiska tak är där man säger att Naxos slutar och där den del av staden som kallas Giardini börjar.
[Bild] [Bild]
Efter att vi gått förbi slutet av strandpromenaden så passerade vi den gamla fina järnvägsstationen i Giardini Naxos på vår väg mot Taormina.
[Bild] [Bild]
Strax efter järnvägsstationen började vi gå uppför backen mot Taormina. Det var mycket varmt och det fanns inte så mycket skugga så det blev en tuff vandring. Men när vi kommit upp så fick vi en fantastisk utsikt ut över bukten där Giardini Naxos ligger nedanför Taormina.
[Bild] [Bild]
Där backen upp mot Taormina slutar ligger den botaniska trädgården som är en lugn och fin liten oas. Vi stannade till där och tog en paus i skuggan innan vi gick runt en stund i parken och det fanns en fin utsikt mot vulkanen Etna i bakgrunden också.
[Bild] [Bild]
Taorminas huvudgata där alla affärer och många restauranger ligger börjar vid den stadsport som kallas Porta Messina.
[Bild] [Bild]
Från huvudgatan svängde vi av och gick till den grekiska teatern som byggdes på 200-talet f.Kr. På 100-talet e.Kr. byggdes den sen om av romarna till en arena för gladiatorstrider.
[Bild] [Bild]
Efter att vi varit på den grekiska teatern så fortsatte vi längs Taorminas huvudgata till den stadsport som kallas Porta Catania och där slutar huvudgatan.
[Bild] [Bild]
På vägen tillbaka längs huvudgatan igen stannade vi till vid piazza IX Aprile där Wunderbar Café ligger till höger om klocktornet och som är känt för att man kan dricka de drinkar där som Liz Taylor och Richard Burton var förtjusta i. När vi passerat ut genom Porta Messina igen där huvudgatan börjar så gick vi till en liten restaurang alldeles intill porten för att äta lunch innan vi gick till busstorget och åkte tillbaka till vårt hotell i Giardini Naxos med en av lokalbussarna.

Fredagen den 20 juli åkte vi på utflykt upp på Etna, Europas högsta aktiva vulkan.

[Bild] [Bild]
Strax efter 08:00 på morgonen blev vi upphämtade av Fritidsresors buss i närheten av vårt hotell. De hade fyra olika bussar för alla som ville åka dit. Första stoppet ca. 09:15 var vid en flod av stelnad lava på en höjd av ca. 600 meter över havet. Om du besöker oss kan du få se på en lavasten som vi plockade med oss härifrån.
[Bild] [Bild]
Utflyktens andra stopp var på en höjd av ca. 2 000 meter över havet där de som bokat fortsatt färd upp på vulkanen fick fortsätta med linbana. Om man inte åkte vidare upp på vulkanen kunde man istället gå och se på några andra kratrar från gamla utbrott i närheten. På den här nivån fanns det också restauranger och souvenirbutiker.
[Bild] [Bild]
Efter att vi åkt upp med linbanan till en höjd av ca. 2 600 meter över havet så fortsatte färden med små bussar med kraftiga hjul som på en Jeep.
[Bild] [Bild]
När vi kom fram så hade vi kommit upp på en höjd av strax under 3 000 meter över havet och så högt som man kommer, bara ca. 350 meter under toppen av Etna, och därifrån har man en fantastisk utsikt över den östra kusten på Sicilien med bl.a. Catania och Giardini Naxos.
[Bild] [Bild]
Det ingick en guidad visning i området där det fanns ett större vulkanutbrott 2002 och det kom fortfarande upp het vattenånga från några av de kratrar som bildades då.
[Bild] [Bild]
Färden fortsatte uppåt genom ett sterilt landskap utan någon växtlighet och vi har en lavasten härifrån också och som bildades vid vulkanutbrottet 2002 och som du kan få se på om du besöker oss.
[Bild] [Bild]
När vi kommit upp på toppen av den guidade visningen av området befann vi oss på en höjd av strax över 3 000 meter över havet och kunde se ner på området där bussarna stod parkerade.
[Bild] [Bild]
Efter att vi åkt ner till nivån på ca. 2 600 meter över havet igen så stod vi och såg på utsikten en stund innan vi åkte ner med linbanan till nivån på ca. 2 000 meter över havet där vi åt lunch innan vi satte oss på bussen tillbaka till Giardini Naxos och vårt hotell igen.
[Bild] [Bild]
Lördagen den 21 juli tillbringade vi med att slappa och läsa i vars en solstol vid hotellets pool. På lördagkvällen gick vi ut och åt oxfilé med ett rött sicilianskt vin till. Restaurangen hade dålig vädring så det var mycket varmt där.

Söndagen den 22 juli åkte vi på utflykt till Alcantaradalen och Randazzo i området norr om Etna på den nordöstra delen av Sicilien.

[Bild] [Bild]
Strax efter 08:00 på söndagmorgonen så åkte vi iväg från Giardini Naxos i Fritidsresors buss. Första stoppet vid 9-tiden var vid ett ställe där man hade fin utsikt över Alcantaradalen och en ravin där Alcantarafloden flöt fram mellan klipporna.
[Bild] [Bild]
Vid det första stoppet fanns det också ett litet museum med olika slags redskap. Nästa stopp strax efter 10:00 var i Randazzo där vi först gick och såg på utsikten över Alcantaradalen.
[Bild] [Bild]
I Randazzo gick vi också runt på marknaden som de hade där den söndagen då vi var där. Strax efter 12:00 gjorde vi ett stopp på vingården Patria som utvecklat en modern vinodling med hjälp av EU-bidrag.
[Bild] [Bild]
Besöket började med en rundvandring där vi först fick se de kvarnar där druvorna krossas för att få fram druvmusten och vi fick en fin utsikt över några av vingårdens vinfält.
[Bild] [Bild]
I vinkällaren fick vi se de stora kärl av zink där det nya vinet först lagrades och de stora slovenska ekfat där lagringen sedan fortsatte.
[Bild] [Bild]
För en del av deras vin fortsatte lagringen på mindre amerikanska ekfat. Till slut tappades vinet på flaska och etiketterades med hjälp av moderna maskiner.
[Bild] [Bild]
Efter rundvandringen fick vi prova fyra olika viner som gjorde oss överraskade. Kvalitén på vinerna var mycket hög och något helt annat än de sicilianska viner vi provat hittills. Till sist kunde man köpa gårdens viner i deras butik men det är svårt att ta med tunga vinflaskor som bagage på flyget så vi ska se om vi hittar några av dem hemma på Systembolaget istället.
[Bild] [Bild]
Utflyktens sista stopp innan vi åkte tillbaka igen till Giardini Naxos och vårt hotell blev i den lilla byn Linguaglossa där vi fick smaka på mandelkakor som smaksatts med citron, pistage m.m. Att det var söndag och dessutom mitt i siestan gjorde att det var väldigt ödsligt i byn när vi var där.
[Bild] [Bild]
Måndagen den 23 juli drog det fram ett kraftigt åskväder över Sicilien. Under flera timmar åskade det i omgångar och ibland regnade det kraftigt. Det började redan på morgonen och vi såg på åskmolnen medan vi satt och åt frukost på hotellets veranda. Sedan tillbringade vi det mesta av dagen på balkongen till vårt rum.

På måndagkvällen åt vi middag på restaurangen Agriturismo MarinO som tillhör en gård här i Giardini Naxos där man kan äta typisk siciliansk mat och sicilianskt vin som de har producerat själva på gårdens 17 000 ha. På det här sättet ger de besökaren möjlighet att få prova på flera sorters typisk siciliansk mat och vi såg det som en möjlighet att lära oss lite mer om Sicilien.

[Bild] [Bild]
Först bar de in nio förrätter, eller antipasto som det heter på italienska, bl.a. pajen och de andra två rätterna som de gjort av aubergine och zucchini och som syns på bilden till höger, och vi blev mätta redan innan vi smakat på alla förrätterna.
[Bild] [Bild]
Sedan kom det en pastarätt följt av en huvudrätt, secondi på italienska, som bestod av en köttfärslimpa fylld med någon röra med spenat och till slut den Tiramisu som syns på bilen ovan som dessert.
[Bild] [Bild]
Tisdagen den 24 juli låg vi vid hotellets pool under förmiddagen och gick sedan till den arkeologiska park med dess lilla museum som finns i Giardini Naxos. All information var dock enbart på italienska så det gav inte så mycket.

Onsdagen den 25 juli låg vi vid hotellets pool under förmiddagen och åkte på utflykt till några byar norr om Giardini Naxos under eftermiddagen och kvällen.

[Bild] [Bild]
Utflyktens första stopp strax före 15:00 var i byn Forza d'Agro som ligger på en höjd av 400 meter över havet.
[Bild] [Bild]
I Forza d'Agro fick vi se den kyrka och de smala gränder där de spelat in många av scenerna till filmerna om Gudfadern och den sicilianska maffian.
[Bild] [Bild]
Förutom vackra gränder och hus med fina balkonger i Forza d'Agro så kunde vi se på fin utsikt med Kalabrien som är spetsen på stöveln av det italienska fastlandet i bakgrunden.
[Bild] [Bild]
Vid 16:30 kom vi till den lilla byn Castelmola som ligger ovanför Taormina ännu högre uppe i bergen.
[Bild] [Bild]
Från en utsiktspunkt kunde vi se ner mot Taormina långt nedanför byn Castelmola. I Castelmola gick vi till en bar med fyra våningar där vi fick provsmaka sicilianskt mandelvin.
[Bild] [Bild]
Den högsta punkten i Castelmola är den gamla slottsruinen som ligger högt uppe på en klippa.
[Bild] [Bild]
Från den gamla slottsruinen i Castelmola hade vi fin utsikt mot bukten i Giardini Naxos där vårt hotell ligger.
[Bild] [Bild]
Strax före 18:00 kom vi till Taormina som var utflyktens sista stopp och vid 19:20 åkte vi därifrån och kom tillbaka till vårt hotell vid 20:00.
[Bild] [Bild]
Torsdagen den 26 juli låg vi vid hotellets pool under dagen och på kvällen åkte vi upp till Taormina igen med lokalbussen för att äta middag. Middagen bestod av svärdfiskrullader som är en typisk siciliansk rätt med ett passande vitt sicilianskt vin till maten.
[Bild] [Bild]
Efter middagen gick vi en stund längs huvudgatan i Taormina och gick och såg på utsikten mot Giardini Naxos.
[Bild] [Bild]
Fredagen den 27 juli låg vi vid stranden i Giardini Naxos och badade i havet.

Lördagen den 28 juli åkte vi på utflykt under hela dagen till Syrakusa på sydöstra Sicilien. Vi åkte från Giardini Naxos vid 07:00 på morgonen och det tog ungefär en och en halv timme för bussen att ta oss dit via motorvägen som går längs hela den östra delen av Sicilien. Det var också mycket varmt, uppåt 40 grader, under hela dagen.

[Bild] [Bild]
Utflykten leddes av Fritidsresors danska guide Henrik. I Syrakusa lämnade han dock över till Christina Lindholm som föddes i Malmö och växte upp i Göteborg men som har bott i Syrakusa i 27 år och arbetar som lokalguide där. Vi köpte också hennes guidebok om Syrakusa och några recept på Sicilianska mat och du kan få se på den om du besöker oss.

Utflyktens första stopp i Syrakusa var i den arkeologiska parken där vi fick se en grekisk teater, ett gammalt grekiskt stenbrott som kallas Paradisdalen och en romersk amfiteater.

[Bild] [Bild]
Den grekiska teatern som var formad som en halvmåne byggdes på 400-talet f.Kr. och rymde på den tiden 15 000 besökare som såg på dramatisk teater som tog en hel dag att spela upp.
[Bild] [Bild]
Paradisdalen var på grekernas tid ett stenbrott i en enorm grotta som fungerade som ett fängelse där fångarna fick bryta sten till de grekiska byggnadsverken tills de dog. När de brött loss sten lämnade de kvar det översta lagret som blev som ett tak som bars upp av pelare som lämnades kvar för att bära upp grottans tak. Idag finns det bara en pelare kvar och som syns i bilden till vänster ovan sedan grottan rasat samman. Vi passerade under en av de pelare som fallit.
[Bild] [Bild]
I Paradisdalen finns också Dionysios öra, en grotta som fångar fått hugga ut och där akustiken gör att allt ljud förstärks 16 gånger. Det är något som en väldigt misstänksamma tyrannen Dionysios utnyttjade för att lyssna på vad fångarna sa när de viskade och konspirerade mot honom.
[Bild] [Bild]
Den romerska amfiteatern är till skillnad från den grekiska teatern istället oval och har använts för gladiatorspel och offentliga avrättningar.
Vid utflyktens andra stopp i Syrakusa gick vi till den gamla stadsdelen som ligger på en ö som kallas Ortygia.
[Bild] [Bild]
I den gamla stadsdelen på Ortygia i Syrakusa gick vi först och såg på resterna av Apollons tempel som är byggt på 500-talet f.Kr.
[Bild] [Bild]
Något av det som Syrakusa är mest känt för är sitt helgon Sankta Lucia och i domkyrkan finns det en 1 200 kg tung staty av henne i silver bakom två stora gröna luckor av stål som är låst med sex olika nycklar som förvaras av sex olika män. Statyn tas fram och förs genom staden vid luciafirandet den 13 december varje år.
[Bild] [Bild]
Efter att vi ätit lunch och gått en stund på egen hand i Syrakusa så blev utflyktens sista stopp innan vi åkte tillbaka till Giardini Naxos igen vid kyrkan Madonna delle Lacrime som är 90 meter hög och har en diameter på 90 meter. Vid kyrkans altare hänger det en liten gipsbild av Jungfru Maria som fällde tårar under tre dagar 1953 och under tiden blev den kvinna som ägde den frisk från att ha varit nära att dö i barnsäng och därför byggdes den här kyrkan till Junngfru Marias ära.
[Bild] [Bild]
I kyrkan finns det också en kopia av Jesus svepning men forskare som har analyserat originalet har daterat det till 1200-talet varför det är omdiskuterat om ifall den är äkta eller inte. På kyrkans tak finns det en stor och tung gyllene staty av Jungfru Maria.
[Bild] [Bild]
Efter att vi tillbringat två dagar vid hotellets pool och på stranden i Giardini Naxos så gick vi till den danska restaurangen i närheten av vårt hotell och åt pizza och kopplade upp oss mot internet via deras trådlösa nätverk vår sista kväll i Giardini Naxos på Sicilien. Nästa morgon, tisdagen den 31 juli, stod vi och väntade på taxin vid 08:00 utanför entrén till hotellet.
[Bild] [Bild]
Vid 10:50 gick vi ombord på transferbussen på flygplatsen för att bli skjutsade till det planet som vi skulle åka med hem och som skulle lyfta från flygplatsen i Catania på Sicilien 11:15. När vi kommit ombord på planet fick vi veta att flygplatsen var stängd eftersom noshjulet hade vikt sig då ett mindre plan landat tidigare. Vid 12:20 hade de fått bort planet från landningsbanan och brandbilarna höll på att röja upp.
[Bild] [Bild]
Först strax efter 13:00 lyfte äntligen vårt plan mot Köpenhamn Kastrups flygplats och vid 15:50, en och en halv timme försenade, såg vi äntligen Turning Torso i Malmö nedanför oss och landade strax därefter på Kastrup. Sedan tog dock bagagehanteringen hela 50 minuter så vi kom inte från Kastrup förrän vi 17:00 och var därför inte hemma igen förrän vid 17:30 på tisdagkvällen den 31 juli.