På resa i Danmark i augusti 2016

Måndagen den 1 augusti till torsdagen den 4 augusti åkte vi runt i Danmark tillsammans med Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson för att framför allt se på några sevärdheter med anknytning till Lund eller Lunds och Skånes tidiga danska historia.

[Bild] [Bild]
Vid 09:15 på måndagsmorgonen åkte vi över Öresundsbron i vackert väder med Roskilde som mål för vårt första stopp. I Roskilde gick vi till domkyrkan där många av kungarna som är begravda där har haft stort inflytande över Lund och Skånes historia under senare delen av vikingatiden och under medeltiden.
[Bild] [Bild]
Roskilde domkyrka byggdes under senare delen av 1100-talet vilket då betyder att den byggdes under den tid då Lund var Danmarks kyrkliga centrum och katolska kyrkans ärkesäte för de nordiska länderna. Liksom för domkyrkan i Lund så har det funnits en kyrka där innan den nuvarande domkyrkan byggdes på samma plats.
[Bild]
En av de mest spännande kungligheterna i Roskilde domkyrka är Margareta Valdemarsdotter, den Margareta som är känd för Kalmarunionen. År 1387 kom hon till Lund med inälvorna efter sin son Olof som begravdes i Lunds domkyrka och sen hyllades hon som ny regent för Danmark vid Lerbäckshög i Lund. År 1406 var hon också i Lund för då höll hon bröllop där för Erik av Pommern och Filippa från England med flera veckors festligheter. Filippa var dessutom släkting till kung Rickard Lejonhjärtas bror prins John i rakt nedstigande led.
[Bild] [Bild]
Christian IV:s kapell med Christian IV själv i kistan i mitten i den bakre raden. I kistan till vänster om hans vilar hans son som också hette Christian och han hyllades som nästa tronföljare för Danmark på Stortorget i Lund den 15 april 1610. Han dog dock före sin far och därför blev det hans yngre bror Fredrik III, kistan till vänster i den främre raden, som fick ta över tronen efter Christian IV. I Christian IV:s kapell hänger målningen Trefoldigheden där man ser Lunds biskop (eller superintendent som han egentligen kallades) Peder Winstrup klädd i svart intill den danske kungen Christian IV i blått. Peder Winstrup blev också den förste svenske biskopen i Lunds domkyrka efter att Skåne blivit en del av Sverige och han är begravd i Lunds domkyrka.
[Bild] [Bild]
I Heliga trekungars kapell vilar Fredrik II, son till Christian IV, som hyllades som nästa tronföljare för Danmark 1542 vid Lerbäckshög i Lund. På en pelare framme vid kyrkans kor finns det en målning (epitafium) av Harald Blåtand som var den danske kung som kristnade danerna någon gång i slutet av 900-talet och som var far till Svend Tveskæg som är den officielle grundaren av det nuvarande Lund.

Strax före 12:00 lämnade vi Roskilde domkyrka och fortsatte mot Sorø där vi planerade att se på Sorø klosterkyrka.

[Bild]
Vid 13:00 stannade vi till vid en rastplats för att fika som dagens lunch.
[Bild] [Bild]
Lunds biskop (superintendent) Peder Winstrup som numera är begravd i Lund fick sin utbildning i Sorø kloster som ung. Klostret stiftades i mitten av 1100-talet av benediktinorden men 1161 togs det över av cistercienserorden efter en inbjudan från Absalon Hvide, som var biskop i Roskilde, till munkarna i Esrums kloster som låg väster om Helsingør. Klostret stiftades alltså under den tid då Lund var Danmarks kyrkliga centrum och ärkesäte för Norden och år 1177 blev Absalon själv också utsedd ärkebiskop i Lund.
[Bild] [Bild]
Det vackra mittskeppet i Sorø klosterkyrka Efter sin död 1201 då han var ärkebiskop i Lund så begravdes Absalon här i koret i Sorø klosterkyrka.
[Bild] [Bild]
Här sägs Margareta Valdemarsdotters son Olof vara begravd men en annan uppgift säger att han begravdes i Lunds domkyrka 1387 då Margareta kom dit med hans inälvor. Graven för Margareta Valdemarsdotters far Valdemar Atterdag. År 1361 då han var Danmarks kung så stadgade han att varuutbyte i Skåne skulle ske via borgarna i Lund.

Vid 14:00 åkte vi vidare till den lilla ön Tåsinge söder om Fyn för att följa spåren efter den mytomspunna cirkusprinsessan Elvira Madigan vars styvfar, mor, mormor och lillasyster finns begravda vid Klosterkyrkan i Lund.

[Bild] [Bild]
När vi kom fram till den lilla ön Tåsinge strax före 16:00 så gjorde vi det första stoppet vid Bregninge kyrka där Elvira Madigan skrev namnet Vetsera i gästboken en av de sista kvällarna i juli 1889 innan hon gick i döden tillsammans med den gifta dragonlöjtnanten Sixten Sparre. Namnet syftar på den 17-åriga Marie Vetsera som var älskarinna till den 30-åriga kronprins Rudolf av Österrike och som hon gick i döden tillsammans med ett halvår tidigare på jaktslottet i Mayerling utanför Wien.
[Bild] [Bild]
På det lilla hembygdsmuseet Tåsinge museum mitt emot kyrkan finns några av de tillhörigheter som Elvira Madigan lämnade efter sig men där var stängt den dagen då vi var där. Man kunde gå upp i kyrkans torn också och där uppifrån hade man fin utsikt över bl.a. Tåsinge museum nedanför.
[Bild] [Bild]
Sedan fortsatte vi till Landets kyrkogård ungefär mitt på den lilla ön Tåsinge för att se på Elvira Madigans och Sixten Sparres grav. På gravstenen står Elviras riktiga namn, Hedvig Jensen. Elvira Madigan var hennes artistnamn.
[Bild] [Bild]
Lars tyckte dock att det var intressantare att se på korna på åkern bredvid kyrkogården istället.
[Bild]
Till sist åkte vi till den fina danska krogen Hotel Troense i byn Troense i norra delen av ön Tåsinge där vi skulle sova första natten i Danmark. Vi hade också bokat en femrätters gourmetmeny att äta där under kvällen.
[Bild] [Bild]
Vi hade bokat lite större rum och när vi kom dit så stod det en flaska skumpa, en spansk cava, och en fruktkorg på rummet också.
[Bild] [Bild]
Den ena flaskan skumpa drack vi till frukten som lite förfest innan middagen i det rum som Mona och Lars hade fått. Vid 18:30 satte vi oss till bords för kvällens middag.
[Bild] [Bild]
De fem olika rätterna vi serverades smakade väldigt gott och de fem olika sorternas vin som vi drack till rätterna passade väldigt bra, men vi blev väldigt mätta redan innan de sista rätterna hade burits in.

Tisdagen den 2 augusti åkte vi till Jelling på Jylland för att se på de två s.k. Jellingstenarna.

[Bild]
När vi kom fram till Jelling så var den norra större gravhögen det första vi fick syn på. I den gravhögen som är den största gravhögen i Danmark begravdes det nuvarande Lunds officielle grundare Svend Tveskægs farfar kung Gorm den Gamle när han dog omkring år 958.
[Bild] [Bild]
Vid Jellingstenarna har de byggt ett stort besökscentrum också med en utställning om dansk vikingatid och med en stor souvenirbutik, och det är fri entré.
[Bild] [Bild]
Därefter gick vi in på kyrkogården mitt emot besökscentret för att se på Jellingstenarna men först gick vi in i kyrkan för att se lite på den också.
[Bild] [Bild]
Den mindre Jellingstenen lät Lunds officielle grundare Svend Tveskægs farfar kung Gorm den Gamle resa någon gång före sin död omkring 958 och på den står det "Konung Gorm gjorde dessa kummel efter Tyra, sin hustru, Danmarks bot". Den större Jellingstenen lät Lunds officielle grundare Svend Tveskægs far kung Harald Blåtand resa någon gång under andra halvan av 900-talet och på den står det "Harald kung lät göra dessa kummel efter Gorm, sin fader, och efter Tyrvi (Thyra), sin moder. Den Harald som lagt under sig hela Danmark och Norge och som kristnade danerna".
[Bild] [Bild]
Till sist gick vi upp på en stora gravhögen och däruppifrån hade vi fin utsikt över kyrkan där Jellingstenarna står precis utanför dess ingång. Besökscentret finns till vänster utanför bilden.

Sedan fortsatte vi till Århus som är den största staden på Jylland och där gick vi genast till friluftsmuseet Den Gamle by.

[Bild] [Bild]
Vid 14:00 kom vi till Den Gamle by efter att vi först hade varit vid hotellet och parkerat bilen och checkat in. Det var redan väldigt många besökare där när vi dit och längs friluftsmuseets små pittoreska gator bland de gamla husen gick det även omkring lösa gäss.
[Bild] [Bild]
I ett av de gamla husen gick en del av rundturen genom huset uppe längs en vacker loftgång på utsidan av huset.
[Bild] [Bild]
Den som vill kan åka runt i en del av Den Gamle by med häst och vagn.
[Bild] [Bild]
Längs en vacker kanal genom Den Gamle by med vackra korsvirkeshus längs kanalerna finns det bl.a. några mindre båtar också och en vacker gammal kvarn med vattenhjul.
[Bild] [Bild]
Den dagen då vi var där så hade de tagit dit en del gamla bilar och en liten fin gammal husvagn, och i ett litet garage stod det en fin gammal T-Ford.
[Bild] [Bild]
I en liten butik kunde man köpa gammaldags julpynt. Längs med de små gatorna fanns det bodar som sålde olika slags hantverk.
[Bild] [Bild]
Sedan fick vi vänta en stund på att Mona skulle skriva vykort som hon ville få skickade med Den Gamly bys egen poststämpel. Vi avslutade vårt besök i Den Gamle by med att gå och titta i Møntmestergården som den kungliga møntmester Gregorius Sessemann lät bygga 1683.

Onsdagen den 3 augusti hängde regnmolnen tungt över Århus när vi gick till Store Torv för att gå och se på Århus domkyrka.

[Bild] [Bild]
Store Torv i Århus där Århus domkyrka finns. Det var inte lätt att få med hela domkyrkans höga torn och den uppåtgående solen i öster gjorde bilden lite mörk.
[Bild] [Bild]
Vi fick stå och vänta en stund på att domkyrkan skulle öppna för besökare vid 09:30.
[Bild]
Mittskeppet i Århus domkyrka.
[Bild] [Bild]
Framme vid koret i domkyrkan. Bland målningarna av domkyrkans biskopar finns det en av Peder Vinstrup också men det är inte den Peder Winstrup som var biskop (superintendent) i Lund utan hans far Peder Jensen Vinstrup som var biskop i Århus domkyrka 1587 till 1590.

Strax efter 10:00 gick vi tillbaka till hotellet i Århus där vi sovit under natten och hämtade bagaget och sedan fortsatte vi åka tvärs över Jylland mot Ringøbing.

[Bild] [Bild]
På väg mot Ringøbing började det regna kraftigt och ihållande och vi hade svårt att hitta någonstans att stanna för att fika som lunch under tak. Till slut körde vi av för att se om vi kunde sätta oss i en kyrka och då kom vi till Gammel Sogn Kirke där vi hittade en gammal skola intill kyrkan och där satte vi oss och fikade.
[Bild] [Bild]
Den gamla skolan var inredd med de gamla skolbänkarna och annan utrustning från den tiden då skolan var igång och var som ett vackert litet museum.

Vi hade planerat att stanna till vid den danska västkusten för att kunna sola och bada lite där om det hade varit fint väder men det blev det inte mycket av med det dåliga vädret som vi hade fått. Vi åkte därför vidare söderut mot Esbjerg istället och stannade till vid det lilla hembygdsmuseet Abelines Gaard, en s.k. klitter-gård från 1800-talet, och åkte sen och såg på skulpturerna Mennesket ved havet i Esbjerg.

[Bild]
Mennesket ved havet är fyra vita nio meter höga skulpturer i Esbjerg som skapades av konstnären Svend Wiig Hansen 1995.
[Bild] [Bild]
De fyra skulpturerna sitter uppe på en kulle och tittar ut över havet och det finns en liten parkeringsplats där man kan stanna bredvid skulpturerna. Vår sista natt i Danmark för den här gången bodde vi på Scandics hotell i Esbjerg och vi hittade en köttrestaurang nära hotellet där vi åt kvällens middag.

Torsdagen den 4 augusti, vår sista dag i Danmark för den här gången, åkte vi först till Ribe för att se på Ribe domkyrka. Även den byggdes på 1100-talet och alltså under den tid då Lund var Danmarks kyrkliga centrum och ärkesäte för de nordiska länderna.

[Bild] [Bild]
Vi var i Ribe redan strax före 09:30 så vi fick vänta en bra stund innan domkyrkan öppnade vid 10:00. Utanför domkyrkan står det en staty av Ansgar som var var en benediktinermunk och ärkebiskop i Hamburg-Bremen som var ärkesäte för norden också innan Lund blev ärkesäte 1103.
[Bild]
Det vackra mittskeppet i Ribe domkyrka.
[Bild] [Bild]
Det finns samma typ av korstolar i Ribe domkyrka som man kan se i Lunds domkyrka. I domkyrkans absid finns det vackra målningar av Carl Henning Pedersen.
[Bild] [Bild]
Gravstenen (epitafium) för Iver Munk som blev biskop i Ribe 1499. Han var emot reformationen och kom därmed i konflikt med kung Christian III. Man fick gå upp i ett av tornen också och som tur är så hängde kyrkklockan tyst medan vi gick förbi den.
[Bild] [Bild]
Uppe från kyrktornet hade vi fin utsikt över Ribe och trakten runt omkring Ribe.
[Bild]
På avstånd kunde vi se vallen och vallgraven där borgen Riberhus stod en gång i tiden. Den byggdes på 1100-talet då Danmarks kung hette Nils. Borgen skadades i krig med Sverige 1659 och därefter återanvändes resterna efter den som byggnadsmaterial för andra byggen.

På väg hem igen så stannade vi till vid Nyborg på Fyn för att se på Nyborg Slott som anlades i slutet av 1100-talet.

[Bild] [Bild]
Innan vi gick in för att se på slottet så satte vi oss utanför och fikade som lunch.
[Bild] [Bild]
I den stora salen man kom in i var det uppdukat så som det skulle kunna ha sett ut på den tiden då slottet användes. Lars provade tronen.
[Bild] [Bild]
Slottet hade en toalett också som fungerade som ett hål där allt hamnade på marken nedanför utanför muren. I källaren förvarade de livsmedel och öl.
[Bild] [Bild]
Innan vi åkte vidare så gick vi för att besöka det lilla hembygdsmuseet Borgmestergården, den röda byggnaden rakt fram i bilden, som också ingick i biljetten för att besöka slottet.
[Bild]
Därefter åkte vi tillbaka över Stora Bältbron och hem till Sverige igen.