Sommarsemester på Cypern 2010

Måndagen den 19 juli till måndagen den 2 augusti 2010 var vi på sommarsemester i Ayia Napa på Cypern. Vädret var varmt och soligt alla dagar med en temperatur på 35 till 40 grader om dagarna. Vi vistades i skuggan så mycket vi kunde och drack flera liter vatten varje dag. Vi gjorde också flera utflykter och här visar vi bilder och berättar om mycket av det vi såg och upplevde medan vi var på Cypern.

[Bild] [Bild]
Vid halv sju-tiden på måndagsmorgonen gick vi ombord på SAS charterflyg till Larnakas flygplats som ligger på sydöstra sidan av Cypern och efter omkring tre och en halv timme så kunde vi se hur planet flög in över Cypern.
[Bild] [Bild]
Strax före 14 lokal tid, en timme före svensk tid, så kom vi fram till hotellet, Napa Plaza, där vi bodde under våra två veckor i Ayia Napa på Cypern. Vi hade ett rum med utsikt över hotellets pool på innergården.
[Bild] [Bild]
Det var mycket varmt ute men på vårt rum stod en kyld flaska Champagne och väntade på oss.
[Bild] [Bild]
Under morgnarna då folk som festat hårt under natten låg och sov var det inte mycket folk ute på gatan utanför vårt hotell ...
[Bild] [Bild]
... men under kvällarna var det desto fler och ständigt mycket trafik. Intill poolen hade vårt hotell hade en bar och restaurang som var öppen under natten och där de ofta hade levande musik till långt in på natten.

På torsdagen den 22 juli åkte vi på utflykt till Nicosia som är huvudstad för både den grekcypriotiska och den turkcypriotiska delen av Cypern och som ligger mitt på Cypern. Staden är delad med en buffertzon, den s.k. gröna linjen, som upprättades av FN när turkarna ockuperade den norra delen av Cypern 1974 och som går genom staden.

[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]
Vi promenerade längs den gamla stadsmuren i Nicosia på den grekcypriotiska sidan och en av dess gamla portar, Famagustaporten.
[Bild] [Bild]
Sedan 2003 är det tillåtet att passera genom den buffertzon, den s.k. gröna linjen, som FN upprättade 1974. Det är dock inte tillåtet att fotografera själva gränsövergången och man måste visa upp sitt pass och fylla i ett Visum för att få passera gränsen.
[Bild] [Bild]
På den turkcypriotiska sidan besökte vi Ayia Sofia-katedralen som turkarna gjorde om till en moské för ca. 400 år sedan och som numera används flitigt som som böneplats för muslimer.
[Bild] [Bild]
Vi promenerade längs de trånga gatorna på den turkcypriotiska sidan och besökte marknaden där man bl.a. kunde köpa färska grönsaker.

Fredagen den 23 juli och många andra dagar tillbringade vi i solstolar under parasoller på stranden i Ayia Napa. Hettan från solen som gjorde att temperaturen var mellan 35 och 40 grader under dagarna gjorde att vi alltid låg under ett parasoll när vi inte badade.

[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]
Lördagen den 24 juli åkte vi på utflykt till den norra, turkcypriotiska, delen av Cypern.
[Bild] [Bild]
Första stoppet för utflykten var vid borgen St Hilaron strax söder om staden Kyrenia vid Cyperns norra kust. Borgen byggdes i tre nivåer längs klipporna i berget på 900-talet runt ett kloster och en kyrka.
[Bild] [Bild]
Den lokala guiden hette Pabos och var den som guidade oss under denna och en av de andra utflykterna som vi gjorde på Cypern.
[Bild] [Bild]
Borgens andra nivå låg mycket högt upp med fantastisk utsikt ut över havet längs Cyperns norra kust.
[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]
De som ville kunde fortsätta upp till borgens tredje nivå som ligger 670 meter över havet. Det var en mycket brant och krävande vandring och det var omkring 40 grader varmt.
[Bild] [Bild]
Då borgen användes som sommarresidens låg de kungliga våningarna i borgens tredje nivå.
[Bild] [Bild]
Från borgens tredje nivå kunde de som ville fortsätta upp till toppen 732 meter över havet där man hade en fantastisk utsikt och vi kunde se bussen långt ner under oss.
[Bild] [Bild]
Efter att vi besökt borgen St Hilaron fortsatte vi till staden Kyrenia där vi besökte Kyreniaborgen som till största delen byggts under 1400-talet och som i alla tider sedan dess använts som fängelse.
[Bild] [Bild]
Efter att vi besökt Kyreniaborgen så gick vi till en av restaurangerna i Kyrenia för att äta lunch innan vi fortsatte till klostret Bellapais i en bergsby söder om Kyrenia med samma namn.
[Bild] [Bild]
Klostret Bellapais är byggt i gotisk stil på 1200-talet och på dess innergård växer nu mycket höga cypresser.
[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]
Efter att ha besökt klostret Bellapais så åkte vi tillbaka mot Ayia Napa och passerade FN:s station i Pyla när vi passerat gränsen och kommit över på den grekcypriotiska sidan igen.

Söndagen den 25 juli åkte vi ut på havet utanför kusten söder om Famagusta med en Katamaran.

[Bild] [Bild]
[Bild] 1620.jpg
Först åkte Katamaranen norrut mot Famagusta fram till buffertzonen, den s.k. gröna linjen, som FN upprättade 1974 när turkarna ockuperade den norra delen av Cypern. Vid kusten strax intill buffertzonen har FN en station med en utkikspost och eftersom det är inte tillåtet att passera gränsen så vi kunde bara se på Famagusta på avstånd. Den del av staden som ligger vid stranden där alla turisthotellen från tiden före 1974 finns är numera en förbjuden zon som ingen får besöka längre. När turkarna ockuperade den norra delen så flydde invånarna i Famagusta snabbt och övergav alla hotellen som de var så att det numera ser ut som en övergiven spökstad. Man kan fortfarande se hur en byggkran står kvar intill ett nytt hotell som aldrig hann bli färdigbyggt.
[Bild] [Bild]
Efter att katamaranen vänt söderut igen så gjorde den två badstopp så att vi fick möjlighet att bada i det varma turkosfärgade vattnet som var så klart så att det gick att se djupt ner genom det.
[Bild] [Bild]
På vägen tillbaka satte de segel på katamaranen och försökte segla den tillbaka utan att använda motorerna.

Under de följande dagarna strövade vi runt lite i Ayia Napa under eftermiddagarna och kvällarna.

[Bild] [Bild]
I hamnen i Ayia Napa ligger det ett sjörövarskepp som har byggts och namngivits som det skepp, Black Pearl, som användes i filmerna om Pirates of the Caribbean. Under dagarna gör skeppet utflykter i havet utanför Ayia Napa.
[Bild] [Bild]
I hamnen i Ayia Napa ligger det också ett litet fint kapell.
[Bild] [Bild]
Alldeles intill vårt hotell, Napa Plaza, finns det ett torg där det finns ett kloster.
[Bild] [Bild]
Utanför klostret växer det ett mycket gammalt mullbärsträd.
[Bild] [Bild]
Vi gick och såg på den gamla akvedukten från romartiden som går genom Ayia Napa.
[Bild] [Bild]
Under akvedukten finns det en flod som är helt uttorkad under sommarmånaderna.
[Bild] [Bild]
Mitt bland alla restauranger och barer i Ayia Napa ligger det en liten kyrkogård som en lugn oas bland allt kaoset utanför. På gravstenarna finns det enligt grekisk-ortodox tradition bilder av de som begravts där.

Onsdagen den 28 juli åkte vi på utflykt med lokalbussen till Larnaca. Det kostade bara två euro per person att åka fram och tillbaka mellan Ayia Napa och Larnaca.

[Bild]
[Bild] [Bild]
I Larnaca började vi med att gå till turistbyrån och där skulle just en guidad vandring genom Larnaca börja och som vi följde med på. Guiden var en kvinna som kommit till Cypern som flykting från Jugoslavien i slutet av 80-talet och som var mycket kunnig om Larnaca och Cypern och hon talade en mycket tydlig engelska som var lätt att förstå.
[Bild] [Bild]
Den guidade vandringen ledde fram till Agios Lazaros, Lasaruskyrkan, som tillägnats den man, Lazaros, som Jesus uppväckte från de döda och som blev Larnacas första biskop. Kyrkan är uppförd över hans grav men hans sarkofag i kryptan är numera tom sedan hans stoft fördes till Konstantinopel år 890.
[Bild] [Bild]
Efter att ha besökt Lasaruskyrkan valde vi att lämna den guidade vandringen för att istället gå och se på Larnacas fästning som uppfördes av turkarna 1625. Efter att ha besökt fästningen så gick vi en stund längs en av Larnacas affärsgator innan vi åkte tillbaka till Ayia Napa.

Fredagen den 30 juli följde vi med på en utflykt med vandring i Trodosbergen som ligger mitt i västra delen av Cypern och där vi vandrade längs en brant stig omkring 1 600 meter över havet.

[Bild] [Bild]
Utflyktens första stopp var i den lilla byn Monagri i södra Trodosbergen där vi fick kaffe och lätt cypriotisk frukost som serverades i den gamla byskolan.
[Bild] [Bild]
Intill den gamla byskolan i Monagri låg det en liten kyrka.
[Bild] [Bild]
Vandringen i Trodosbergen var cirka 3 km lång och gick längs en brant stig norr om byn Platres.
[Bild] [Bild]
[Bild] [Bild]
Vandringen följde Kryos vattendrag och passerade Kaledoniafallen, ett 11 meter högt vattenfall.
[Bild] [Bild]
Vandringen slutade i byn Platres vid en fiskodling där de odlade forell och som vi åt till lunch i deras restaurang.
[Bild] [Bild]
Utflyktens sista stopp var vid ett slags pensionat för åsnor i byn Vouni. Det drivs av en hjälporganisation som tar hand om gamla och ofta misshandlade eller vanskötta åsnor och på så sätt ger dem ett nytt hem.

Efter två dagar med sol och bad så åkte vi hem igen måndagen den 2 augusti.

[Bild] [Bild]
Vi åkte med SAS charterflyg från Larnacas flygplats strax efter 13 lokal tid och landade igen på Köpenhamn Kastrups flygplats strax före 17:30 svensk tid och var hemma strax efter 18 efter att ha åkt med en taxi som väntade på oss.