På resa till Rom i maj 2015

Torsdagen den 14 till onsdagen den 20 maj var vi i Rom som ett sätt att fira vår 16-åriga bröllopsdag den 15 maj och Ann-Christines föräldrar Mona och Lars Nilsson följde med oss på den här resan.

Mona och Lars kom till oss under kvällen den 13 maj och sov över till nästa dag och efter att vi ätit frukost så åkte vi hemifrån vid 09:00 den 14 maj med taxi till Köpenhamn Kastrups flygplats.

[Bild] [Bild]
När vi checkat in vårt bagage på Kastrup och gått genom säkerhetskontrollen så började vi med att gå till SAS lounge där vi fikade på lite juice och Lars hittade en flaska Gammel Dansk. När det var omkring en timme kvar tills det var dags för boarding så gick vi ut från loungen för att gå en stund bland butikerna på Kastrup innan vi gick till den gate som vårt flyg skulle avgå från.
[Bild] [Bild]
Vi satt en stund i gaten och väntade på att få gå ombord på det SAS flyg som skulle ta oss till flygplatsen Leonardo Da Vinci Fiumicino utanför Rom.
[Bild] [Bild]
Vid 11:20 så fick vi gå ombord på flygplanet. Strax efter 12:00 så blev vi serverade ett litet mål mat som lunch medan vi var på väg till Rom.
[Bild] [Bild]
Vi landade lite före tidtabell men sedan dröjde det ett tag eftersom det hade brunnit i den terminal vi kom till så vi fick åka med buss till en annan terminal där vi fick vänta länge innan vi fått tillbaka allt vårt bagage. Efter att vi fått vårt bagage så var det en lång promenad genom långa korridorer på flygplatsen innan vi kom fram till den järnvägsstation där vi kunde åka med ett snabbtåg in till den stora järnvägsstationen i Rom.
[Bild] [Bild]
Tåget blev ganska fullt men vi hade lite tur och fick sittplats alla fyra. Strax efter 16:00 kom vi fram till den stora järnvägsstationen som heter Termini och som ligger i centrum av Rom.
[Bild] [Bild]
Vårt hotell Starhotels Metropole låg bara ett par gator bort från järnvägsstationen och efter omkring en kvart så hade vi hittat dit och kunde checka in och få våra rum.
[Bild] [Bild]
Vi och Mona och Lars fick vars ett rum som låg nära varandra på andra våningen. Rummen var fina och hade en stor dubbelsäng.
[Bild] [Bild]
Mittemot sängen fanns det ett skrivbord och en TV med många kanaler, men dock ingen med SVT World på. Vårt rum hade badkar med dusch i badkaret. Mona och Lars fick ett rum med duschkabin.

Vid 17:00 efter att vi hade packat upp och bytt om så gick vi ut på en lång promenad i kvarteren bort mot Fontana di Trevi.

[Bild] [Bild]
Vi hittade en liten rolig butik där de sålde dockan Pinocchio utformad på många olika sätt. Fontana di Trevi var däremot en stor besvikelse. De har dragit en mur av glas runt hela fontänen som dessutom var tömd för renovering också har de byggt broar över den tomma fontänen där turister kan gå. Det såg väldigt fult ut och var inte mycket att se.
[Bild] [Bild]
En bit bort från Fontana di Trevi hittade vi en liten pizzeria där vi åt vars en pizza som middag. På vägen tillbaka till vårt hotell gick vi förbi Palazzo del Quirinale som är tjänste- och representationsbostad för den italienska presidenten.

Fredagen den 15 maj hade vi planerat att åka och se på San Callistos katakomber men när vi kom till tunnelbanan så upptäckte vi att den var stängd och att det inte heller gick några stadsbussar eftersom all personal hade gått ut i strejk under en dag utan förvarning.

[Bild] [Bild]
Fredagen den 15 maj åt vi vår första frukost tillsammans i Rom och vi fortsatte ses till frukosten och äta den tillsammans under resten av av våra dagar i Rom också. Sedan vi upptäckt att det var strejk i tunnelbanan och på alla stadsbussar så gick vi ut på en lång runda i kvarteren runt vårt hotell istället och först kom vi till basilikan Santa Maria degli Angeli nära Repubblica.
[Bild] [Bild]
Santa Maria degli Angeli som byggts i delar av ruinerna från det romerska badet Diocletianus termer från omkring år 300 e.Kr. hade en liten fin innergård också.
[Bild] [Bild]
Nästa kyrka som vi kom till var Santa Maria Maggiore som är en av de största basilikorna i Rom.
[Bild] [Bild]
Sedan gick vi en lång sträcka tills vi kom fram till utsikten över Spanska trappan och som vi sedan gick nerför så att vi fick se den nerifrån också. Därefter promenerade vi vidare till Pantheon.
[Bild] [Bild]
Det romerska templet Pantheon som byggdes omkring år 120 e.Kr. under den romerska kejsaren Hadrianus tid med dess enorma pelargång är en av de främsta och mest besökta sevärdheterna i Rom och det var väldigt många där redan när vi kom dit.
[Bild] [Bild]
Den enda ljuskällan inne i templet är ett stort hål högst uppe i kupolens topp.
[Bild] [Bild]
Från Pantheon gick vi vidare till det vackra torget Piazza Navona som är utsmyckat i barockstil och tre vackra fontäner i varje ände och i mitten av torget.
[Bild] [Bild]
Fontana del Nettuno i norra änden av torget. Fontana dei Quattro i mitten av torget.
[Bild] [Bild]
Santa Maria sopra Minervas obelisk på Piazza della Minerva består av marmorstaty av en elefant där Giovanni Lorenzo Bernini som ritade statyn av elefanten 1667 fick idén att sedan också placera en egyptisk obelisk från 500-talet på elefantens rygg. Vi gick in en stund i kyrkan Santa Maria sopra Minerva som också ligger vid Piazza della Minerva.
[Bild] [Bild]
Det enda som är kvar av det som en gång var ett tempel som byggdes år 145 e.Kr. för att ära kejsar Hadrianus som en gud är elva 15 meter höga marmorkolonner. I byggnaden från 1600-talet bakom kolonnerna finns numera Roms aktiebörs. På vägen tillbaka till hotellet gick vi in på ett litet kafé för att fika.
[Bild] [Bild]
Efter att vi varit på hotellet och duschat och bytt om så gick vi ut och åt middag i en restaurang i en källare i närheten av hotellet.

Lördagen den 16 maj, gick tunnelbanan och alla bussar som vanligt igen så då åkte vi till San Callistos katakomber som vi egentligen hade planerat att göra dagen innan.

[Bild] [Bild]
För att komma till San Callistos katakomber så åkte vi först med ett överfullt tunnelbanetåg till hållplatsen San Giovanni och tunnelbanetågen var alltid överfulla när vi åkte med dem senare under veckan också. Hållplatsen vi steg av vid låg precis utanför den gamla romerska stadsmuren och vi fick gå tillbaka in genom den igen för att komma till hållplatsen för den buss vi fortsatte åka med för att komma till katakomberna.
[Bild] [Bild]
San Callistos katakomber är omkring 20 km långa i tre nivåer och man får se några hundra meter av dem på den andra nivån omkring 12 meter under marken om man följer med på en guidad vandring. Guidningarna ges på många olika språk och vi följde med en på engelska. Man får dock inte ta några foton nere i själva katakomberna men vi fick se fantastiska gångar och rum under marken där bl.a. nio påvar legat begravda förut.
[Bild] [Bild]
Efter att vi åkt tillbaka med bussen in genom den gamla romerska stadsmuren igen så gick vi till en annan av de största basilikorna i Rom, den enormt stora San Giovanni in Laterano. Den imponerande pelargången med dess vackra tak och som man måste passera innan man kommer in i San Giovanni in Laterano.
[Bild] [Bild]
Mittskeppet i den stora basilikan San Giovanni in Laterano.
[Bild] [Bild]
Endast Påven får lov att hålla mässa från den stora baldakinen i San Giovanni in Laterano. Bakom baldakinen finns det ett stort absid.
[Bild] [Bild]
I anslutning till den stora basilikan San Giovanni in Laterano finns det ett kloster också med vackra klostergångar och en innergård och som byggdes omkring år 1220.
[Bild] [Bild]
Efter att vi lämnat den stora basilikan San Giovanni in Laterano så åkte vi till den basilika som är den största av dem alla i hela Rom, Peterskyrkan. När vi kom dit så var klockan dock redan ganska mycket och det var väldigt lång kö för att få komma in där. Dessutom verkade delar av Peterskyrkan vara stängda inför den mässa de skulle ha på Petersplatsen dagen efter så vi gick till Castel Sant' Angelo istället.
[Bild] [Bild]
Castel Sant' Angelo grundlades år 139 e.Kr. som kejsar Hadrianus mausoleum. Det har också fungerat som medeltida citadell, fängelse och residens åt påvarna i tider av oro och 1277 byggdes vatikankorridoren, en underjordisk gång från Vatikanpalatset där Vatikanmuseerna finns numera till Castel Sant' Angelo för att fungera som flyktväg då Påven var i fara.
[Bild] [Bild]
Det fanns kanoner och gott om kanonkulor i Castel Sant' Angelo men det är tveksamt om någon av dem någonsin har använts.
[Bild] [Bild]
Uppe på taket på Castel Sant' Angelo.
[Bild] [Bild]
Uppe från taket hade vi fin utsikt mot Peterskyrkan.

Söndagen den 17 maj, åkte vi tillbaka till Peterskyrkan igen under förmiddagen för att se en stund på när Påven ledde en kanoniseringsmässa på Petersplatsen.

[Bild] [Bild]
Tyvärr var det väldigt många andra än vi som också ville åka till Peterskyrkan den här dagen.
[Bild] [Bild]
När vi kom fram till Petersplatsen så hade mässan redan börjat som planerat vid 10:00 och en stor del av Petersplatsen var redan full med folk. Det påvliga schweizergardet var dagen till ära klädda i sina typiska randiga paraddräkter.
[Bild] [Bild]
Alla som ville komma in på området fick visa upp sitt bagage och där vi gick in så skannade de allt bagage med röntgen som på flygplatser också. Alla besökare fick programmet för mässan och det var inte bara ett enkelt blad utan en hel liten tjock bok.
[Bild] [Bild]
Vi tog oss längre fram för att kunna se bättre men det gick bara se Påven på långt avstånd. Det är svårt att säga hur många det var där men det var väldigt många som stod längre bak också.
[Bild] [Bild]
Längst fram under en baldakin som skydd för solen satt Påven själv. Man kunde också följa vad som hände under mässan på en av flera storbildsskärmar runt Petersplatsen.
[Bild] [Bild]
Efter en stund när vi tyckte att vi hade sett tillräckligt av Påven och inte ville stå längre i värmen på Petersplatsen så gick ut igen genom porten i den tjocka muren in till Vatikanstaten. Sedan följde vi floden Tibern en stund i skuggan under träden.
[Bild] [Bild]
Efter en stund vek vi av från vägen längs floden för att gå och se på den kända basilikan Santa Maria in Trastevere som troligen var den första officiella kristna helgedom som byggdes i Rom. Det pågick dock en mässa där när vi kom dit så vi kunde inte gå runt och se oss omkring i basilikan.
[Bild] [Bild]
Vi gick över floden Tibern och gick mot området omkring Forum Romanum och Colosseum och på vägen dit kom vi förbi en stor saluhall där de sålde grönsaker och olika slags delikatesser.
[Bild] [Bild]
När vi kom fram till Colosseum så var vi varma och svettiga och klockan var så mycket så vi valde att åka tillbaka till vårt hotell med tunnelbanan istället för att vila, duscha och byta om innan vi skulle gå ut och äta middag senare under kvällen.

Måndagen den 18 maj åkte vi till Vatikanmuseerna och därefter gick vi in i Peterskyrkan.

[Bild] [Bild]
När vi kom fram till Vatikanmuseerna strax efter att de hade öppnat vid 09:00 så var det redan en flera hundra meter lång kö där men vi hade förköpt biljetter på internet tidigare så vi kunde gå förbi kön och kom därför in till den stora entrén efter bara några minuter.
[Bild] [Bild]
Efter att vi kommit genom entrén så gick vi mot Sixtinska kapellet genom Galleria del Candelabri där det finns grekiska och romerska skulpturer men de såg vi inte mycket av eftersom de håller på och renoverar där. Däremot fanns det vackra målningar i taket.
[Bild] [Bild]
I nästa del av den långa korridoren fanns Gobelänggalleriet där det hängde väldigt många och väldigt stora vackra gobelänger med bibliska motiv.
[Bild] [Bild]
Sedan kom vi förbi en stor samling med vackra kartor från 1500-talet. I slutet av korridoren kom vi till olika rum med stora vackra målningar.
[Bild] [Bild]
Därefter kom vi till de fyra rum där det finns vackra målningar med bibliska motiv på alla väggarna och i taken och som är kända som Rafaels stanzer. De fyra rummen är den publika delen av en samling lägenheter som brukar kallas för de påvliga lägenheterna.
[Bild] [Bild]
På ett ställe fanns det en öppen korridor med utsikt över Vatikanmuseernas södra innergård där det finns parkeringsplatser för Vatikanens personal. Rummen hade så många vackra målningar med bibliska motiv både på väggarna och i taket så att man skulle behöva stå där länge för att hinna uppfatta allt.
[Bild] [Bild]
En målning av Rafael som visar hur påven förhandlar med hunnernas erövrare med Sankt Petrus och Sankt Paulus i himlen ovanför med vars ett svärd i handen. En målning av Rafael som visar den berättelsen från Andra Mackabeerboken, som är ett tillägg till det gamla testamentet om Heliodorus som sändes ut för att hämta skatten som bevarades i templet i Jerusalem, men som blev nertrampad av en häst.
[Bild] [Bild]
En målning av Rafaels elev Giulio Romano som visar en eld som bröt ut i Borgo i Rom år 847 där påven Leo IV höll tillbaka elden med sin välsignelse. En målning som har inspirerats av Leo IV:s seger över saracenerna vid Ostia år 849.

Efter rummen för Rafaels stanzer så kom vi till Sixtinska kapellet där hela salen är fylld med vackra målningar av bl.a. Michelangelo och det är också där som kardinalerna brukar samlas varje gång det är dags att välja en ny påve. Men vi har inte några foton därifrån eftersom man inte fick fotografera där.

[Bild] [Bild]
När vi kommit ut från Sixtinska kapellet så gick man tillbaka genom motsvarande långa korridor genom Vatikanmuseerna en våning under den vi gick i på vägen dit. Längs vägen tillbaka kom vi bl.a. förbi Vatikanens bibliotek och såg vackra föremål som mosaiken och den gamla målningen av Peterskyrkan som man ser ovan.
[Bild] [Bild]
På Vatikanmuseernas norra innergård finns det en stor pinjekotte i brons som är en del av en romersk fontän och som stod på den gamla Peterskyrkans gård tidigare innan den nuvarande Peterskyrkan byggdes. Mitt på Vatikanmuseernas norra innergård finns det en stor glob med en annan glob inuti och som har gjorts av den italienska skulptören Arnaldo Pomodoro.
[Bild] [Bild]
När vi skulle gå ut från Vatikanmuseerna så gick vi ner till utgången genom att gå i denna vackra spiralformade rampen som ritades av den italienske arkitekten Giuseppe Momo 1932.

Efter att vi kommit ut från Vatikanmuseerna så gick vi till Peterskyrkan för att göra ett nytt försök att få komma in och se på den från insidan.

[Bild] [Bild]
När vi kom fram till Peterskyrkan så var kön så lång så att den sträckte sig runt nästan hela Petersplatsen men åka hem utan att få se Peterskyrkan var uteslutet så vi ställde oss i kön trots den starka värmen från solen.
[Bild] [Bild]
Efter omkring 40 minuter kom vi äntligen in i kyrkan och då började vi med att ställa oss i kön för att få åka upp till Peterskyrkans kupol med hiss.
[Bild] [Bild]
När vi kom ut från hissen fick vi fin utsikt, visserligen genom ett galler, omkring 50 till 70 meter upp över Peterskyrkans insida och den stora baldakinen i mitten. Därefter började vi gå i den trånga trappan upp genom kupolen där den runda väggarna lutade åt höger mot kupolen och det var lång kö hela vägen.
[Bild] [Bild]
Eftersom vi åkte hiss den första biten så var det bara 320 trappsteg att gå istället för de 510 trappsteg som det hade varit annars.
[Bild]
Som belöning när vi kommit upp till kupolens topp på en höjd av omkring 130 meter fick vi en fantastisk utsikt över hela Petersplatsen och Peterskyrkans tak i förgrunden.
[Bild] [Bild]
Åt det andra hållet hade man utsikt över Vatikanens stora trädgård och Påvens residens. Vi hade också utsikt över Vatikanmuseerna där vi var tidigare och det Sixtinska kapellet som syns nere till höger i bilden.
[Bild] [Bild]
När vi tyckte att vi sett nog på utsikten så ställde vi oss i kön till den trappa som går ner genom kupolen. Vi kom ut på Peterskyrkans tak och kunde se upp mot kupolens topp där vi varit och sett på utsikten.
[Bild] [Bild]
Efter att vi åkt ner med hiss från Peterskyrkan tak så kom vi ut inne i själva Peterskyrkan. Den stora baldakinen av brons i mitten av Peterskyrkan är 29 meter hög och under baldakinen finns Påvens altare.
[Bild] [Bild]
Den 136 meter höga kupolen där vi varit innan och sett på utsikten ritades av Michelangelo. Den berömda marmorskulpturen av Jungfru Maria som håller sin döde son Jesus i knät skapades av Michelangelo 1498.
[Bild] [Bild]
På vägen ut från Peterskyrkan fick vi fin utsikt över Petersplatsen igen från trappan. Det påvliga schweizergardet stod och vaktade vägen in till Påvens residens.

Efter att vi varit i Peterskyrkan så åkte vi tillbaka till Piazza di San Giovanni där vi varit tidigare för att se på den heliga trappan Scala Santa och kapellet Sancta Sanctorum som byggts i resterna av Lateranpalatset från 700-talet som legat där tidigare.

[Bild] [Bild]
Från tunnelbanestationen närmast Peterskyrkan kunde vi åka direkt till tunnelbanestationen som låg närmast Piazza di San Giovanni. Från tunnelbanestationen vid Piazza di San Giovanni hadde vi bara en kort bit att gå till Scala Santa och Sancta Sanctorum.
[Bild] [Bild]
Den heliga trappan Scala Santa finns precis innanför entrén genom de stora mörka portarna. På byggnadens sida finns det vacker mosaik som är en kopia av bysantisk mosaik som fanns i det gamla Lateranpalatset från 700-talet som legat där tidigare.
[Bild] [Bild]
De 28 trapstegen i den heliga trappan Scala Santa sägs vara samma trappsteg som Jesus gick uppför under rättegången i Pontus Pilatus hus i Jerusalem. Ingen fot får röra vid trappstegen så de är täckta med plankor och de troende får endast beträda trappan med sina knän. Vi valde dock att gå upp för den marmortrappa som fanns bredvid istället för att komma upp till kapellet Sancta Sanctorum.
[Bild] [Bild]
Sancta Sanctorum eller Sankt Laurentius kapell byggdes av påven Nicolaus III 1278 och där finns bl.a. en bild av Jesus som sägs vara målad av Lukas.

Nästa dag, tisdagen den 19 maj som var vår näst sista dag i Rom, skulle vi följa med på guidad tur i Colosseum och som vi redan hade köpt biljetter till i förväg och sedan skulle vi gå och se på Forum Romanum. Men när vi kom till Colosseum så var det stängt pga strejk fram till 11:30 och därför gick vi först på en promenad i kvarteren norr om Colosseum medan vi väntade på att de skulle öppna.

[Bild] [Bild]
Under vår promenad medan vi väntade på att Colosseum skulle öppna så kom vi först förbi kyrkan San Francesco di Paola som byggdes 1632 och har fått sitt namn efter ett helgon från Kalabrien.
[Bild] [Bild]
Vi kom också till den mer kända kyrkan San Pietro in Vincoli som byggdes av påven Leo I för att förvara den kedja som användes för att hålla Petrus fängslad i Mamertinefängelset i Rom och kedjan finns numera utställd under kyrkans högaltare så att den som vill kan få se på den.
[Bild] [Bild]
På vägen tillbaka mot Colosseum igen så kom vi genom en park där Trajanus termer legat en gång i tiden. Det var en offentlig badanläggning som kejsar Trajanus lät uppföra mellan 104 och 109 e.Kr. på platsen där kejsar Neros Domus aurea legat förut men numera finns det bara enstaka murar kvar av badanläggningen.
[Bild] [Bild]
Från kullen ovanför Colosseum kunde vi se hur alla som väntade på att de skulle öppna igen efter strejken redan hade bildat en lång bred kö till entrén och eftersom vi hade betalat 44 euro för biljetter till en visning som skulle börja tio minuter efter att de öppnat 11:30 så gick vi före i kön. Men när vi väl kom fram till kassan bara ett par minuter efter att visningen skulle börja så sa de att vi kommit försent och vi erbjöds istället plats på en visning 12:40 på italienska.
[Bild] [Bild]
Till slut kom vi i alla fall in och gick runt själva en stund medan vi väntade på att visningen skulle börja.
[Bild] [Bild]
Det var fler än vi som kommit med på en italiensk istället för en engelsk visning så guiden berättade allt på både italienska och engelska så gott hon kunde.
[Bild] [Bild]
Tack vare att vi följde med på visningen så kom vi närmare och fick vi se mer av Colosseum än vad vi skulle fått se annars och vi fick se arenan från samma perspektiv som gladiatorerna gjorde där en gång i tiden.
[Bild] [Bild]
Vi fick också komma ner under Colosseum och se de korridorer under marken där gladiatorerna gått och titta in mot labyrinten med alla de rum där de förvarat djur i burar som kunde hissas upp när djuren skulle släppas lösa för att delta i strider mot gladiatorerna.
[Bild] [Bild]
Till sist fick vi komma upp på en del av Colosseums översta nivå.
[Bild]
Från Colosseums översta nivå fick vi en fantastisk utsikt över hela arenan.
[Bild] [Bild]
Utanför Colosseum står det en enorm triumfbåge som fått namnet Konstantins triumfbåge och som invigdes år 315 e.Kr. för att fira Konstantins seger över sin rival Maxentius i ett slag den 28 oktober år 312 e.Kr. Mitt emot Colosseum ligger det väldiga området Forum Romanum där det finns många lämningar bevarade från romartiden och dit gick vi sedan vi hade gått ut från Colosseum.
[Bild] [Bild]
Den stenlagda vägen upp till entrén till Forum Romanum som heter Via Sacra och var huvudgatan i det antika Rom och för att komma in på området går man genom Titusbågen som restes år 81 e.Kr. av kejsar Dominitianus för att hylla hans bror Titus hans far Vespasianus segrar i Judéen.

Det fanns så mycket att se i Forum Romanum så man skulle egentligen behöva mycket mer tid på sig än vad vi hade när vi var där men med de här fotona visar vi åtminstone ett urval av vad där fanns att se

[Bild] [Bild]
Konstantins och Maxentius basilika som började byggas år 308 e.Kr. och som en gång i tiden var Forum Romanums största byggnad. Byggnaden användes för juridisk administration och handel. Rester av Vestatemplet från 300-talet e.Kr. där Vestalerna, sex unga flickor som måste komma från adliga familjer och vara jungfrur, skulle vakta hemmets och härden Vestas heliga eld.
[Bild] [Bild]
Romulus tempel från 300-talet e.Kr. är en cirkelrund byggnad med en kupol i toppen och sedan 500-talet e.Kr. har det fungerat som förrum till kyrkan Santi Cosma som är inrymd i en sal bakom templet.
[Bild] [Bild]
Framför en kyrka från 1601 står det en pelargång som byggdes år 141 e.Kr. till kejsar Antoninus Pius och hans hustru Faustinas tempel. Templet omvandlades till en kyrka på 1000-talet eftersom man trodde att den helige Laurentius dömts till döden där.
[Bild] [Bild]
Åtta kolonner är det som finns kvar från det som en gång var Saturnustemplet från år 42 f.Kr. och som tillägnades Italiens mystiska gudakonung Saturnus som sades ha regerat över en blomstrande och fridfull guldålder där slaveri, privat ägande, brottslighet och krig inte existerade.
[Bild] [Bild]
Tre kolonner från år 6 e.Kr. som är det som är kvar av Dioskurernas tempel som den romerske diktatorn Postimus lät bygga till tvillingarna Castors och Pollux ära omkring år 500 f.Kr. Septimus Severus triumfbåge som restes år 203 e.Kr. för att fira tioårsdagen av Septimus Severus tillträde.
[Bild]
På tisdagskvällen den 19 maj åt vi vår sista middag i Rom för den här gången på en mysig liten restaurang.

Onsdagen den 20 maj var vår sista dag i Rom men eftersom vårt flyg hem inte gick förrän under eftermiddagen så gick vi ut på en sista promenad i kvarteren runt vårt hotell under förmiddagen för att gå i lite butiker också.

[Bild] [Bild]
Vi hittade till kyrkan San Bernardino in Panisperna som invigdes 1625 istället för några butiker att gå i.
[Bild] [Bild]
Sedan hittade vi kyrkan Santa Caterina a Magnanapoli som byggdes i början av 1600-talet.
[Bild] [Bild]
På vägen tillbaka till hotellet så kom vi förbi en liten marknad.
[Bild] [Bild]
Vi hittade en liten vinbutik också där Mona och Lars köpte en flaska limoncello som är ett slags likör gjort på citron. Sedan gick vi tillbaka till hotellet och hämtade vårt bagage och gick till stationen där vi åkte tillbaka till flygplatsen med flygtåget.
[Bild] [Bild]
På flygplatsen åt vi vars en baguette som lunch innan vi gick till gaten för att vänta på att få gå ombord på flyget som skulle ta oss hem igen.
[Bild] [Bild]
Vi landade på Köpenhamn Kastrups flygplats vid 17:30 och sedan vi fått vårt bagage så åkte vi hem till oss med taxi och under kvällen körde sedan Mona och Lars hem till Sandvik söder om Kalmar där de bor.